Правителството одобри новият по-висок размер на линията на бедност за

...
Правителството одобри новият по-висок размер на линията на бедност за
Коментари Харесай

Кой ще получава повече пари заради новата линия на бедност?

Правителството утвърди новият по-висок размер на линията на беднотия за идната година. Тя става 504 лв. при 413 лв. през тази.  Увеличението е с 22 на 100 по отношение на тазгодишният ѝ размер би трябвало да покрие по високата насъбрана инфлация пресметна преди дни служебният обществен министър.

Заради повдигането на линията на беднотия ще се покачат месечните обществени помощи на над 700 хиляди хора  с увреждания от началото на идната година.  Причината е, че техният размер е привързан с прага на беднотия.

Например хората с трайни увреждания над 18 година със степен на увреждане от 50 до 70,99% имат право на финансова поддръжка от 7% от линията на беднотия.

Или те ще получават към този момент 35,28 лева  С увреждане от 71 до 90% – сумата е 15% от линията на беднотия, като помощта за тях става 75,60 лева при 61,95 лева в този момент.

За хората с увреждане над 90%, сумата е избрана на 25% от линията на беднотия или те ще получават от следващата година по 126 лева, при 103,25 лева на месец в този момент.

Хората с над 90% степен на увреждане с непозната помощ, които получават пенсия за неработоспособност заради общо заболяване или заради трудова акцидент или професионална болест, имат право на поддръжка от 30% от линията на беднотия, като тяхната помощ става 151,20 лева при 123,90 лева в този момент.

Освен това, целевите помощи за покупка на персонално моторно транспортно средство от човек с увреждане, както и за пригаждане на жилище и за водолечение и/или рехабилитационни услуги също се дефинират по отношение на линията на беднотия.

Използва се и при раздаването на хранителни артикули. Еднократна помощ от 403,20 лева ще могат да получат през 2023 година хората с непозната помощ, с цел да покриват разноските си за компаньон.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР