Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер

...
Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер
Коментари Харесай

Под 2 млн. за развитие на образованието по 4 национални програми и 2 млн. и 500 хил. лв. за модернизиране на стадион „Арена Арда“ в Кърджали дава правителството


Правителството утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините в размер на 1 926 281 лева за 2019 година за финансово обезпечаване на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието: „ Обучение за ИТ кариера “, „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, „ Заедно за всяко дете “ и „ Иновации в деяние “, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.

По Национален парк „ Обучение за ИТ кариера “ се дават общо 87 846 лева за две общински учебни заведения. През образователната 2018-2019 година броят на обучаваните е надвишил доста прогнозния брой възпитаници. Така общинските учебни заведения ще бъдат обезщетени за осъществените разноски. Целта е да се усили броят на учениците с професионална подготовка по специалност от „ Компютърни науки “, а в гимназиите да бъде построен потенциал за модерно софтуерно обучение. Също по този начин би трябвало да се ускори връзката с университетите и с ИТ бизнеса. Част от учениците ще могат да стартират работа в софтуерни компании.

За финансиране на действия по модул „ Модернизиране на системата на професионалното обучение “ на Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ се дават 493 992 лева на 12 общински учебни заведения. С тях ще се предплащат 65% от цената на утвърдените планове. Целта е да бъде обезпечена модерна материална база с най-новото техническо съоръжение.

С Постановлението се дават и 136 443 лева за 71 общински учебни заведения и детски градини по модул „ Добри практики за взаимоотношение с родителите на институциите от предучилищното и учебното обучение “ от Национален парк „ Заедно за всяко дете “. Средствата са за финансиране на действия за привличането и ангажирането на всички заинтригувани страни към процеса на обгръщане на децата и учениците в просветителната система.

По Национален парк „ Иновации в деяние “ се дават 1 208 000 лева за 466 учебни заведения в 144 общини. Списъкът на новаторските учебни заведения за образователната 2018/2019 година включва 290 учебни заведения. Те ще правят двустранно съдействие за продан на иновационни практики между тях. Училища, които не са в Списъка на новаторските учебни заведения също могат да избират по едно новаторско учебно заведение за посещаване. Целта е създаване на мрежа на нововъведенията.

Предложеният акт не води до влияние върху държавния бюджет, защото нужните средства за осъществяването му се обезпечават от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 година

На този декор държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2019 година Средствата в размер на 2 500 000 лева са предопределени за модернизирането на стадион „ Арена Арда “ в гр. Кърджали, излиза наяве от известието на държавния пресцентър.

Осъществяването на плана ще бъде стъпка към осъществяването на Националната стратегия за развиване на България 2020, подприоритет 1.6. „ Развитие на спорта и повишение на физическата просвета на популацията “.

Изграждането на добре функционираща система за физическа просвета и спорт в общините спомага за образование на модерна ценностна система на личността - публични, просветителни и културни полезности, и има превантивна роля против ранно отричане от обучение, асоциални прояви, престъпност, наркомания.

Реализирането на плана би представлявало израз на един от целите на страната за създаване на модерна и съвременна материална база като основа за развиването на спорта.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР