Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 12,5 млн. лв.

...
Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 12,5 млн. лв.
Коментари Харесай

12,5 млн. лева са одобрени за проектно финансиране на българската наука чрез Фонд „Научни изследвания“

Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 12,5 млн. лева за планово финансиране на българската просвета посредством Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ), оповестиха от държавната пресслужба.

С обезпечаването на спомагателните средства ще се подсигурява устойчивостта на финансирането на конкурсен принцип, каквато е главната цел на ФНИ. Ще се насърчат ориентираните и чистите фундаментални научни проучвания, ще се подкрепи българската научна периодика. Допълнителното финансиране ще разреши да се подкрепят и планове по двустранно научно-техническо съдействие в системата на висшето обучение и науката в България.

С по този начин подхванатите механизми ще се добавят актуалните политики по осъществяване на Националната тактика за развиване на научните проучвания, ще се подкрепи както развиването на научния капацитет и научните проучвания в България, по този начин и интернационалното ни научно съдействие.

През 2019 година се възнамерява ФНИ да разгласи следните четири нови състезания на обща стойност от 10 млн. лева: „ Финансиране на научни проучвания “ в сходство с Националната тактика за развиване на научните изследвания; „ Българска научна периодика - 2019 година “; „ Финансиране на научни проучвания на млади учени и постдокторанти - 2019 година “ и „ Финансиране на планове по двустранно научно-техническо съдействие “.

Новите състезания ще се организират след координиране с Министерството на финансите при съблюдаване на условията на Рамката за държавни помощи за научни проучвания и нововъведения. 2,5 млн. лева от отпуснатите средства ще се употребяват за погашение на отговорности по към този момент подписани контракти от състезания за двустранно и интернационално съдействие, извършени в интервала 2016-2018 година на основата на подписани Споразумения с Китай, Франция, Русия и Индия.

Средствата се дават по бюджета на Министерството на образованието и науката в границите на плануваните разноски от централния бюджет за 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР