Правителството одобри допълнителни разходи по програмата на мерките за закрила

...
Правителството одобри допълнителни разходи по програмата на мерките за закрила
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 22 декември 2021 г.

Правителството утвърди спомагателни разноски по програмата на ограниченията за протекция на деца
с изявени способности

Правителството утвърди спомагателни разходи/трансфери за 2021 година за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2021 година, призната с Постановление на Министерски съвет № 138 от 09 април 2021 година
С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне на възпитаници от учебните заведения по културата и изкуствата към Министерството на културата и на стипендии на учениците от общинските учебни заведения, които са придобили право на стипендия през интервала септември - октомври на 2021 година.

Средствата са в размер на 31 425 лв., като: 23 055 лв., са предопределени за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне на учениците от учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата; 8 370 лв. са предопределени за погашение на стипендия на възпитаници от общински учебни заведения.

Необходимите средства за погашение на стипендиите, посочени в член 1 от плана на разпореждане, са в границите на разчетените за тази активност, в централния бюджет средства за 2021 година
Целта на оферти план на разпореждане е обезпечаването на средства за реализиране на финансово подкрепяне на децата с изявени способности за разширение на опциите им за изява и насърчаване на развиването на техните креативен заложби.

Кабинетът утвърди 6,4 млн. лв. за ремонт на студентски общежития

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 6,4 млн. лв. за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година

През месец септември 2020 година държавното управление даде 66 млн. лв. за ремонтирането на студентски общежития. Държавните висши учебни заведения стартираха процедури по възлагане на публични поръчки, само че поради заложените периоди в Закона за публичните поръчки не съумяха да усвоят средствата до края на годината, което наложи още веднъж да бъдат разчетени в бюджета за 2021 година Досега кабинетът е отпуснал общо 20 млн. лв. от плануваните 66 млн. лв..

Със средствата ще бъдат усъвършенствани социално-битовите условия на студентите - ще се влага в енергийната успеваемост на постройките и ще се обезпечи модерна среда за подготовка. Това ще усъвършенства качеството на висшето обучение и ще подтиква интереса на студентите към образованието.

Изменят се одобрените оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2021 година по бюджета на Министерство на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за осъществяване на промени на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година оптимални размери на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2021 година по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР). Промяната се състои в нарастване с 16 045 804 лева

Решението е във връзка със подписани контракти за обезпечаване на закрепените телекомуникационни услуги за Министерство на вътрешните работи, доставката на автомобилно гориво посредством карти за безналично заплащане и дейностите по контрола на придвижването по пътищата и възстановяване на пътната сигурност.

Увеличението на оптималните размери на уговорките за разноски ще разреши на Министерство на вътрешните работи да обезпечи резистентност на главните действия, изпълнявани от министерството.

С друго държавно разпореждане са утвърдени спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2021 година в размер на 1 891 лева за сметка на плануваните средства по централния бюджет за 2021 година Средствата са нужни за възобновяване на осъществени разноски по предоставените действия и услуги на правоимащите лица по член 16 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, посетили курортните комплекси и базите за отдих на Министерството на вътрешните работи и лечебните заведения за дълготрайно лекуване и рехабилитация - филиали на Медицинския институт на Министерството на вътрешните работи.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в Съвета на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, което се състоя на 6 декември в гр. Брюксел. В рамките на съвещанието бяха извършени два ориентационни дебата - „ Европейски учебен срок 2022 г.” и „ Към Европа на равенството “.
Държавите членки се договориха за общ метод по Предложението за Директива по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз и по Предложението за Директива на Европейския парламент и на Съвета за подсилване на използването на правилото за равно възнаграждение на дамите и мъжете за еднакъв труд или за труд с равна стойност посредством бистрота в заплащането и механизми за надзор на използването.
По време на форума България поддържа Заключения на Съвета по отношение на устойчивата работа през целия живот и по тематиката за въздействието на изкуствения разсъдък върху равенството сред половете на пазара на труда.

Социалната пенсия за напреднала възраст става 170 лева от 25 декември

Социалната пенсия за напреднала възраст ще се усили от 148,71 лева на 170 лева от 25 декември, реши държавното управление. Увеличението ще увеличи пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на съвсем 69 000 пенсионери.
Промяната ще докара до растеж на пенсиите, които не са свързани с трудова активност, защото по закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст. Това са пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. Ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.
Кабинетът утвърди и промени в план „ Запази ме + “. С тях се подсигурява, че работещите и самоосигуряващите се във краткотрайно затворените с акт на държавен орган поради Ковид стопански действия ще продължат и през 2022 година да получават обезщетения в размер на 75% от осигурителния си приход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.

Утвърдени са обновени годишни планове на сметката за средства от Европейски Съюз на Националния фонд за 2021 година

Правителството утвърди обновени годишни планове на сметката за средства от Европейския съюз на Националния фонд към министъра на финансите за 2021 година.

Решението се приема по отношение на промени по главните индикатори на годишните планове, с които се обезпечава финансов запас за дейно и ефикасно осъществяване на стратегиите, съфинансирани от Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд, Кохезионния фонд на EC, REACT-EU, стратегиите за трансгранично съдействие по външни граници на Европейски Съюз и други принадлежности за финансова помощ.
Решението се приема в осъществяване на наредбата на член 80, алинея 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година Чрез него се подсигурява прозрачността при разходването на обществени средства.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерския съвет

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерския съвет за 2021 година Промените са в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерския съвет за 2021 година
С Постановлението на Министерския съвет се усилват одобрените с член 6, алинея 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година индикатори по бюджета на Министерския съвет за 2021 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2021 година

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2021 година в размер на 879 757 лева по „ Политика в региона на развиването на ефикасна дипломатическа работа ".
С приемането на постановлението ще се обезпечи нужният финансов запас за погашение на компенсации по Закона за държавния чиновник и по Кодекса на труда.

Приемането на постановлението ще даде съображение за обмисляне в региона на човешките запаси въз основата на освобождаващите се щатни бройки от пенсионирани чиновници, както и за преценка на фрагментите, нужни на службата в средносрочна вероятност, в това число привличането на млади експерти и висококвалифицирани специалисти.

Още 34 000 лева за национални стратегии за развиване на образованието

Министерският съвет утвърди спомагателни 34 206 лв. за действия по две национални стратегии за развиване на образованието.

Осем общински учебни заведения ще получат 8000 лв. по Националната стратегия „ Роден език и просвета зад граница “. Образователните институции имат утвърдени планове с български неделни учебни заведения от Албания, Гърция и Сърбия. Учители и възпитаници от тези неделни учебни заведения ще могат да посетят разнообразни исторически, културни и естествени забележителности в България. Те ще се срещнат с българската просветителна система и ще имат опция да практикуват български език в локална езикова среда.
Отпуснатите средства могат да се употребяват за дневни разноски на учители, превоз, такси за визити на музеи, галерии, постановки и други

Отделно кабинетът отпусна спомагателни средства по Националната стратегия „ Професионално обучение и образование “. Седем общински учебни заведения ще получат 26 206 лв. за създаване и актуализиране на типови образователни проекти, образователни стратегии и национални изпитни стратегии за специалностите в професионалното образование.

Средствата ще бъдат разпределени по бюджетите на пет общини за 2021 година Допълнителни прехвърляния ще получат Столична община, Нови пазар (Шумен), Бургас, Провадия и Пловдив.
Финансирането е планувано за хонорари при изработването и актуализирането на образователните проекти и стратегии. Покриват се и командировъчните разноски на екипите при образуване на присъствени срещи.

Вицепремиерът по ефикасното ръководство ще упражнява правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Български пощи” ЕАД

Заместник министър-председателят по ефикасното ръководство ще упражнява правата на страната като едноличен притежател на капитала на „ Български пощи” ЕАД, реши Министерският съвет.

Промяната е в осъществяване на един от целите на държавното управление - работата на институциите и предоставяните административни услуги, да са в полза на жителите. Развитата мрежа на държавния пощенски оператор е подобаваща за основаването на единни центрове за сложно административно обслужване. Тя обгръща цялата страна, в това число и труднодостъпни региони.

Осигуряването на необятен достъп на жителите до сложно административно обслужване посредством единните центрове в пощенската мрежа на „ Български пощи “ ЕАД ще способства за даване на качествени и налични услуги, ще увеличи удовлетвореността на жителите и организациите, ще понижи административната тежест и опциите за корупционни практики.

Осигурени са над 2,6 млн. лв. за възобновяване на инфраструктурата на летище Русе и за обезпечаване на неговата експлоатационна валидност

Министерският съвет утвърди спомагателен трансфер в размер на 2 665 500 лева по бюджета на община Русе, предопределени за дотъкмяване на дейностите по възобновяване на инфраструктурата на летище Русе и обезпечаване на неговата експлоатационна валидност.

Летище Русе има стратегическото значение и забележителен капацитет за напредък като неговото възобновяване ще окаже значително влияние върху икономическото развитите на целия район. Средствата са предопределени за осъществяване на техническите условия, което ще разреши възобновяване на полетите още при започване на 2022 година

Стратегическото разположение на град Русе е основен фактор и възобновяването на активността на летището ще способства в огромна степен за развиването на района и за реализиране на по-интегрирана и уравновесена съгласуваност сред типовете превоз. Стратегическото местонахождение на аеропорта дава опция за съчетание на железопътен, сухопътен, воден и въздушен превоз, което е главен приоритет в политиката на държавното управление в този бранш.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на МТС за 2021 година за подкрепяне на въздушните превозвачи

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на превоза и известията за 2021 година, според Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година Финансовата помощ е в размер до 60 млн. лева и е планувана като мярка за подкрепяне на въздушните превозвачи, за справяне с последствията от пандемията от COVID-19.

Средствата се дават за погасяване на обществени отговорности, отговорности към банки и отговорности по контракти за действен лизинг на въздухоплавателни средства настоящо дължими към 31 декември 2019 година, в размер на не повече от 20 на 100 от оборота от осъществени чартърни стратегии и наем на самолети за 2019 година
Необходимите средства за осъществяване на постановлението ще се обезпечат по бюджета на Министерството на превоза и известията за 2021 година за сметка на запаса за непредвидени и/или неотложни разноски за 2021 година по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на COVID-19.

Одобрени са промени във вътрешното систематизиране на бюджета на МТС за 2021 година

Правителството утвърди промени във вътрешното систематизиране на бюджета на Министерството на превоза и известията за 2021 година Изменението визира разноските за обособени политики и стратегии без да се трансформира общия бюджет на министерството.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на околната среда и водите за 2021 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за 2021 година на стойност 600 000 лева за погашение на компенсации на чиновници придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

България промени периода на мандат на заместника на националния член от Република България в Евроюст

Министерският съвет реши през днешния ден, прокурорът от Софийската градска прокуратура Виктор Тарчев, избран за заместител на националния ни член в Евроюст, прокурор Иванка Которова, да извършва своите функционалности до 1 януари 2022 година

С Решение № 433 от 22 юли 2019 година на Министерския съвет господин Виктор Бориславов Тарчев - прокурор в Софийската градска прокуратура, е бил избран за заместител на националния член в Eurojust от Република България, с всекидневно работно място в гр. Хага, Кралство Нидерландия, считано от 01 септември 2019 година до 12 февруари 2022 година Господин Тарчев е измежду утвърдените от Колегията на Европейската прокуратура претенденти от България за европейски делегиран прокурор.

Евроюст е профилирана конструкция на Европейския съюз. Създаден е с Решение на Съвета на Европейски Съюз от 28 февруари 2002 година като орган за усилване на битката против тежката престъпност. Задачата му е да поддържа и ускорява координацията и съдействието сред националните органи за следствие и правосъдно гонене на тежката престъпност, засягаща две или повече страни членки, или изискваща правосъдно гонене върху обща основа, въз основата на осъществените оперативни дейности и на информацията, предоставена от органите на държавите-членки и от Европол.
Съставът на Евроюст включва по един народен член, командирован от всяка страна членка, заместител на националния член и друго лице, настоящо като асистент.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на земеделието за 2021 година в размер до 3,4 млн. лева

Правителството утвърди спомагателни средства в размер до 3,4 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието за 2021 година за реализиране на административна промяна.

Средствата се отпускат за погашение на компенсации при преустановяване на правните отношения със чиновници, придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, както и с такива, упражнили право на пенсия по член 68 и 69 от Кодекса за обществено обезпечаване.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на енергетиката

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по бюджетни стратегии в бюджета на Министерството на енергетиката.

С признатото разпореждане се усилват разноските по бюджетна стратегия „ Администрация ", за сметка на бюджетна стратегия „ Устойчиво енергийно развиване ". Не се трансформира общият размер на одобрените разноски в бюджета на МЕ за 2021 година. Измененията се постановат, с цел да бъдат обезпечени финансово разноските за личен състав по стратегия „ Администрация ", във връзка изплатено представително облекло на чиновниците, по реда на Закона за държавния чиновник и за погашение на компенсации.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система за 2021 година

Министерството на стопанската система (МИ) приключва правните отношения с 26 чиновници в централната администрация. Това са всички чиновници по служебно и трудово правно отношение, които са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст към края на декември 2021 година, както и тези, които към този момент са пенсионери, само че досега не престават да работят.

При пенсионирането си чиновниците ще получат компенсации според от насъбрания стаж в МИ. За задачата държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на МИ за 2021 година в размер на 630 000 лева Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разноски по централния бюджет за 2021 година
В МИ предстоят и последващи дейности по усъвършенстване на структурата и състава на администрацията поради т. 3 от Решението на Народното събрание за приемане на конструкция на Министерския съвет на Република България и разделянето на Министерството на стопанската система на Министерство на стопанската система и промишлеността (МИИ) и Министерство на нововъведенията и растежа (МИР). Една от задачите на измененията е да се даде опция за кариерно развиване и по-добра мотивация на държавните чиновници, които остават в министерствата. Очакванията са това да увеличи успеваемостта и качеството на работата.

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 година

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 224 200 лева по бюджета на Министерството на енергетиката (МЕ) за 2021 година

Средствата са за погашение на компенсации при преустановяване на правните отношения на всички чиновници по служебно и трудово правно отношение придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст към 01.12.2021 година, както и на такива, упражнил право на пенсия по член 68 и член 69 от Кодекса за обществено обезпечаване.

След преустановяване на правните отношения със чиновниците ще бъдат подхванати дейности по усъвършенстване на структурата и състава на МЕ, както и ще се даде опция за кариерно развиване и по-добра мотивация на държавните чиновници със стаж в МЕ. Очакваните резултати от приемането на Постановлението са свързани е обезпечаване на опция за оптимизация и рационализация на структурата на МЕ, което ще докара до повишение на успеваемостта и качеството на работа.
Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разноски по централния бюджет за 2021 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2021 година в размер на 80 749 лв..

Един от главните механизми за осъществяване на административна промяна и реализиране на успеваемост в Министерството на културата (МК) е преустановяване на правните отношения на чиновници по служебно и трудово правно отношение придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст към 01.12.2021 година
Във връзка с преустановяване на правните отношения с тези чиновници и с нормативно вмененото обвързване на органа по назначението да изплати полагащите се компенсации са нужни средства в размер на 80 749 лв., в това число: Обезщетение по член 61 от Закона за държавния чиновник (ЗДСл) и член 224 от Кодекса на труда (КТ) за необработен заплатен годишен отпуск; Обезщетение по член 106, алинея 3 от ЗДСл и член 222, алинея 3 от КТ при добито право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

След преустановяване на правните отношения със чиновниците ще бъдат подхванати дейности по усъвършенстване на структурата и състава на МК, както и ще се даде опция за кариерно развиване и по-добра мотивация на държавните чиновници със стаж в МК. Очакваните резултати от приемането на Постановлението са свързани с обезпечаване на опция за оптимизация и рационализация на структурата на МК, което ще докара до повишение на успеваемостта и качеството на работа.
Необходимите средства за погашение на компенсациите в размер 80 749 лв. ще се обезпечат по бюджета на Министерството на културата, посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2021 година

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на културата

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на културата за 2021 година. Промените ще се осъществят в границите на одобрените разноски по бюджета на министерството за актуалната година.

Правителството утвърди погашение на еднократни компенсации по почетени самостоятелни тъжби пред договорни органи на Организация на обединените нации

Министерският съвет одобри решение за погашение на еднократни компенсации по почетени самостоятелни тъжби на български жители от органите на Организация на обединените нации, контролиращи осъществяването на главните интернационалните контракти в региона на правата на индивида. Обезщетение ще получат жители, за които Комитети на Организация на обединените нации стимулирано са се произнесли, че са станали жертва на непозволени дейности на страната, респективно нейни органи, и същите следва да получат подобаваща финансова отплата.

С приемането на този акт България ясно засвидетелства, че взе участие в работата на способените интернационалните организации по правата на индивида и извършва поетите задължения пред съответните контролни и мониторингови механизми.

Страната ни извършва прецизно отговорностите си съгласно интернационалното право и слага мощен акцент върху отбраната на правата на индивида. Специално внимание се отделя на битката против всички форми на принуждение и дискриминация като част от опазването и развиването на историческата за българското общество традиция на приемливост. Предприемат се всички нужни ограничения, с цел да се предотвратят сходни нарушавания на правата на индивида в бъдеще.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година

Средствата в размер на 13 500 000 лева са предопределени за обезпечаване на най-малко 4 500 000 бързи антигенни проби за диагностика на SARS-CoV-2, за задачите на реализиране на надзора на COVID-19.
Тестовете ще се употребяват за първична диагностика на лица със подозрение за коронавирусна зараза от ЦСМП, в триажни отделения, Коронавирус зони и други лечебни заведения, както и за осъществяване на въведеното условие за проучване с бърз антигенен тест на не по-малко от 5% от влизащите в България лица от страни от оранжеви и червени зони.

С друго държавно разпореждане по бюджета на Министерството на здравеопазването са утвърдени спомагателни разноски за 2021 година в размер на 40 000 000 лева С спомагателните средства се планува да се закупят бързи антигенни проби, подобаващи за проучване на възпитаници, при които се употребява слюнка вместо назофаренгиален секрет за разкриване на SARS-CoV-2.

Изследването на учениците в учебно заведение, а на децата със специфични просветителни потребности - у дома, е наложително изискване за присъствен образователен развой в общините с 14-дневна заболяемост над 250 на 100 000 души. То е включено в Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения и в центровете за специфична просветителна поддръжка, одобрени със Заповед № РД09- 4756/30.11.2021 година, изм. със Заповед № РД09-4814/03.12.2021 година на министъра на образованието и науката.
Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на възпитаници в изискванията на епидемиологично разпространяване на COVID-19 е необятно публикувана процедура в редица европейски и други страни, с което се цели да не позволяват асимптомни и пресимптомни носители на новия ковид в учебна среда и да се подсигурява безвредно и присъствено образование.

Със средствата се планува да се закупят към 12 500 000 бързи антигенни теста, което ще разреши тестване на учениците за няколко месеца напред.

Министерският съвет одобри също по този начин Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г в размер на 54 000 000 лева

Приемането на плана на Постановление на Министерския съвет се постанова заради снадки период на изключителната епидемиологична конюнктура до 31.03.2022 година и нуждата, на съображение член 15а от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията, да се обезпечи резистентност на мярката за даване на спомагателни хонорари на медицинския и немедицинския личен състав, директно ангажиран с осъществяване на дейностите, свързани с ограниченията за предварителна защита и битка с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно в допълнение заплащане за медиците на първа линия в размер на 1 000 лева чисто е ефикасна и устойчива мярка за справяне със обстановката с разпространяването на COVID-19 и значителен фактор за мотивация на медицинските фрагменти.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики / бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година
С плана се оферират вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по политики, за преразпределяне на одобрения бюджет на министерството за 2021 година Предлаганото изменение не трансформира общия размер на одобрените разноски по индикатори, а способства за приближаване на бюджета по обособените политики и стратегии до размери оптимално близки до нужните за осъществяването на заложените съществени стратегически и оперативни цели на министерството.

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на спорта

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на спорта за 2021 година в размер на 104 037 лв..

Един от главните механизми за осъществяване на административната промяна и реализиране на успеваемост в Министерството на спорта е преустановяване на правните отношения със чиновници, придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Във връзка с преустановяване на правните отношения със чиновници и с нормативното обвързване на органа по назначението да изплати полагащите се компенсации са нужни спомагателни средства в размер на 104 037 лева, в това число:

Обезщетение по член 61 от Закона за държавния чиновник (ЗДСл) и член 224 от Кодекса на труда (КТ) за необработен годишен отпуск; Обезщетение по член 106, ал.3 от ЗДСл и член 222, ал.3 от КТ при добито право на пенсия за застрахователен стаж и възраст; Обезщетение по член 106, ал.4 от ЗДСл и чл.220 от КТ за не спазен период на предупреждение при преустановяване на правното отношение.

След преустановяване на правните отношения със чиновниците ще бъдат подхванати дейности за усъвършенстване на структурата и състава на Министерството на спорта, както и ще се даде спомагателна опция за кариерно развиване и по-добра мотивация на държавните чиновници с професионален опит в Министерството на спорта.

Очакваните резултати от приемането на Постановлението са свързани с обезпечаване на опция за оптимизация и рационализация на структурата на Министерството на спорта, което ще докара до повишение на успеваемостта и качеството на работа.
В тази връзка се предлага спомагателните средства в размер на 104 037 лева за погашение на компенсации на личния състав по отношение на идните структурни промени да се обезпечат посредством преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2021 година

МТС пенсионира чиновници от централната администрация и структури в системата

Министерството на превоза и известията приключва договорите на пенсионерите в централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджет към Министерството. Това са всички чиновници по служебно и трудово правно отношение, които са придобили право на пенсия за застрахователен стаж и възраст към 1 декември 2021 година, както и тези, които към този момент са пенсионери, само че досега не престават да работят.
При пенсионирането си чиновниците ще получат компенсации според от насъбрания стаж в МТС. За задачата държавното управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на МТС за 2021 година в размер на 1 241 806 лева Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за 2021 година

След преустановяване на правните отношения със чиновниците ще бъдат подхванати дейности по усъвършенстване на структурите и състава на Министерството.

Правителството предлага на Народно събрание законопроект за удължение до 31 март 2022 година на действието на избрани разпореждания от годишните бюджетни закони за 2021 година

Правителството утвърди законопроект, с който се предлага удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година.

Поради обективно стекли се условия държавният бюджет за 2022 година няма да бъде признат преди началото на идната бюджетна година. Поради това, с оглед основаване на предпоставки за обезпечаване на финансирането и осъществяването на обществени помощи и други заплащания, размерите на които се дефинират с годишните бюджетни закони, с предлаганите разпореждания се цели постигането на правна сигурност и гарантиране правата и законните ползи на жителите за използване на специфичните закони, уреждащи характерни публичния връзки до 31 март 2022 година.

Изпълнението на законопроекта ще се обезпечи финансово в изискванията на деяние на наредбата на член 87 от Закона за обществените финанси, който урежда главните въпроси, свързани със събирането на приходите, осъществяването на разноските и даването на прехвърляния.

В рамките на оферти от държавното управление законопроект се предлага също по този начин отсрочване на прекосяването на Централния указател на особените залози към Агенция по вписванията с 1 година. Отлагането е подбудено от нуждата да бъде построен съвременен, напълно съгласуван с европейското право указател, който да дава отговор на потребностите на потребителите. Отлагането ще се реализира с изменение на преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за особените залози.

Част от аргументите за забавянето са свързани с нуждата от точно разрешаване на въпросите, които пораждат във връзка с миграцията на данните от настоящата система в новата осведомителна система, както и нуждата от нова организация и нова софтуерната реализация на Централния указател на особените
залози за същият да бъде проведен като независим указател към Агенцията по вписванията.

Одобрени са близо 4,5 млн. лева за възобновяване на непредвидени разноски за превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Постановлението се утвърждават 4 503 865 лв. за възобновяване на непредвидени разноски, осъществени за провеждането на избавителни и аварийно-възстановителни работи и за превъзмогване на последствията от бедствия. Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година

Правителството одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение спомагателни разноски и прехвърляния по държавния бюджет за 2021 година за сметка на преизпълнението на данъчните доходи по държавния бюджет за 2021 година

Правителството одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение спомагателни разноски и прехвърляния по държавния бюджет за 2021 година за сметка на преизпълнението на данъчните доходи по държавния бюджет за 2021 година

На съображение член 26, алинея 10 от Закона за обществените финанси Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Народното събрание да утвърди за сметка на преизпълнението на данъчните доходи по държавния бюджет за 2021 година спомагателен трансфер от държавния бюджет по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 г, в размер до 750 млн. лева за спомагателни суми към пенсията или сбора от пенсиите дружно с добавките и обезщетенията към тях на всеки пенсионер в размер на 60 лева месечно считано от 1 януари 2022 година

Също по този начин Министерският съвет предлага на Народното събрание да утвърди за сметка на преизпълнението на данъчните доходи по държавния бюджет за 2021 година спомагателни разноски по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 година в размер до 450 млн. лева за отплата за високите цени на електрическата сила и природния газ за крайните небитови консуматори за първото тримесечие на 2022 година

Правителственото решение е признато неприсъствено на 21 декември и е импортирано в Народното събрание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР