Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на

...
Правителството одобри доклада за резултатите от заседанието на Съвета на
Коментари Харесай

МС одобри резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 20 декември 2022 година в Брюксел.

На съвещанието министрите разискаха предлагането за Регламент по отношение на възобновяване на природата, което добавя и надгражда съществуващата законодателна рамка в региона на опазването и възобновяване на екосистемите и биологичното многообразие. Акцент в полемиката бяха въпросите, свързани с равнището на упоритост и правилото за недопускане на утежняване на положението на естествената среда.

България поддържа въвеждането на правно обвързващи цели на Европейския съюз за възобновяване на природата и акцентира, че за тяхното реализиране е належащо предлагането да разрешава еластичност при планирането. Страната ни уточни, че е значимо да бъдат регистрирани забележителните административни и финансови старания, които ще би трябвало да положат страните с богато биологично многообразие и с висок % от територията в „ Натура 2000 “, каквато е България.

Българската страна намира за подходящо приносът на обособените страни членки да бъде самостоятелно избран, което ще обезпечи опция съответно да се вземат под внимание националните, районните и локалните особености, както и социално-икономическото развиване.

България обърна внимание, че възобновяване на екосистемите в южните и югоизточните региони на Европа ще изисква повече време и повече средства заради географските и климатичните особености, както и поради тревожните трендове на усилване на екстремалните феномени в следствие от промените в районния климат. Изтъкнато е, че тези фактори е належащо да се вземат поради и надлежно бъдат отразени в предлагането за правилник.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР