Правителството одобри доклад на министъра на финансите, с който се

...
Правителството одобри доклад на министъра на финансите, с който се
Коментари Харесай

България се включва с 10 млн. евро във фонда ЕС за Украйна

Правителството утвърди отчет на министъра на финансите, с който се показва желание пред Европейската капиталова банка за присъединяване на България в Доверителния фонд „ Европейски Съюз за Украйна “, основан в границите на Инициативата на Европейска инвестиционна банка „ Европейски Съюз за Украйна “.

Приносът на страната е под формата на гаранция в размер на 10 млн. евро.

" Участието във фонда ще разреши на страната ни да подкрепи косвено възобновяване и реконструкцията на Украйна посредством солидарно гарантиране, дружно с останалите страни членки на Европейски Съюз, на интервенциите на Европейска инвестиционна банка. Това ще е още едно удостоверение за мощната ангажираност на България за подкрепяне възобновяване и икономическото развиване на потърпевшата от военните дейности страна " - обявиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Доверителният фонд „ Европейски Съюз за Украйна “ има за цел да се ускори поддръжката на ЕС за планове в Украйна посредством допълнение на макро-финансовата помощ, като в същото време се разреши на Европейска инвестиционна банка да продължи да извършва основна роля при разпределяне на финансова поддръжка за Украйна. Фондът ще служи като краткотрайно мостово решение, до момента в който не станат налични по-дългосрочни ограничения на Европейски Съюз.

Чрез него ще се финансират както планове в обществения, по този начин и в частния бранш. Основният им фокус ще бъде върху общинската инфраструктура - като учебни заведения и лечебни заведения, транспортни мрежи, уреди за филтриране на вода и отпадни води, потенциал за цифрова и киберсигурност, както и усъвършенстван достъп до финансиране за украинските бизнесмени.

Доверителният фонд се финансира от страните членки на Европейски Съюз. Донори могат да бъдат също Европейската комисия, страни отвън Европейски Съюз, като страни от Европейска асоциация за свободна търговия, и частни донори. Приносът е непринуден и може да бъде под формата на парична или непарична (под формата на гаранция) вноска, или композиция от двете.

На 11 юли 2023 година, в границите на Съвет ЕКОФИН, 16 страни от Европейски Съюз са подписали с Европейска инвестиционна банка писма за желание за принос във Фонда. Страните членки, които са оповестили, че ще се включат, са: Белгия, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Испания и Нидерландия.

Първоначалните задължения от тези страни възлизат общо на 383,3 млн. евро. Хърватия, Кипър, Дания, Естония и Гърция също са удостоверили поддръжката си и желанието си да дадат вноски във Фонда, като сумите, които ще дават, следва да бъдат финализирани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР