Правителството одобри 13 национални програми, които ще осигурят допълнително финансиране

...
Правителството одобри 13 национални програми, които ще осигурят допълнително финансиране
Коментари Харесай

Правителството одобри 13 национални програми за развитие на образованието


Правителството утвърди 13 национални стратегии, които ще обезпечат в допълнение финансиране през 2018 година на политики и ограничения за еднакъв достъп до качествено обучение, съобщи кореспондент на БГНЕС. Три от тях са нови - „ Заедно за всяко дете “, „ С грижа за всеки възпитаник “ и „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение “. Прилагането на националните стратегии е обезпечено с 63,43 милиона лв..

Програмата „ Заедно за всяко дете “ е ориентирана към повишение на успеваемостта в работата на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Програмата цели също по този начин и възстановяване на достъпа до предучилищно и учебно обучение и качеството му посредством основаване и поддържане на удобна просветителна среда за стимулиране и стабилно просветително развиване. Бюджетът по програмата е 450 хиляди лв. за образователната 2018/2019 година.

По стратегия „ С грижа за всеки възпитаник “ с бюджет два милиона лева ще се работи за повишение равнището на достиженията по общообразователната подготовка на учениците от прогимназиалния стадий на главната просветителна степен. Ще се обезпечат спомагателни благоприятни условия за образование на учениците, които срещат компликации при реализиране на предстоящите резултати от образованието и се нуждаят от диференциран или самостоятелен метод, съобразени със спецификата на образователния предмет.

Нова е и програмата „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение “, която е с бюджет от 28 милиона лв.. Тя е ориентирана към повишение успеваемостта на обществените разноски за обучение посредством усъвършенстване на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение.

Разширява се обсегът на Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, с бюджет 9,23 милиона лева, в която са създадени три нови модула: „ Музеите като просветителна среда “, който цели основаване на по-интересна и привлекателна среда в училищата; „ Оценяване и одобрение на планове на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти “ за обезпечаване на еднакъв достъп до качествено предучилищно и учебно обучение, посредством професионално и обективно оценяване на плановете на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти; „ Осигуряване на училищен шкафчета “ за модернизиране на просветителната среда посредством закупуване на шкафчета, в които учениците да държат своите учебници и образователни пособия, за олекотяване на ученическите им раници.

Ще продължи и финансирането по десетте национални стратегии, работили през миналата година. Сред тях са националните стратегии „ Система за национално стандартизирано външно оценяване “ - 4,2 милиона лева, „ Ученически олимпиади и надпревари “ - три милиона лева, „ Развитие на системата на предучилищното обучение “ - 400 хиляди лева, „ Обучение за ИТ кариера “ - 400 хиляди лева, „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение “ - 10 милиона лева, „ Квалификация “ (позната до момента като „ Развитие на педагогическите експерти “) - 800 хиляди лева, „ Създаване на налична архитектурна среда и сигурност в учебно заведение “ – 1,45 милиона лева, „ Роден език и просвета зад граница “ – 1,5 милиона лева, и „ Без свободен час “ - два милиона лева

Продължава и обезпечаването на модерни осведомителни и информационни технологии и внедряване на новаторски способи на образование в учебни заведения и детски градини, построяването на рампи и платформи за хора с увреждания, подобаващи санитарни пространства, както и разширение на видеонаблюдението. Обезпечават се средствата за възстановяване на изискванията за пробна работа по естествени науки посредством съоръжение на лаборатории, модернизиране на професионалното обучение и обезпечаване на целодневно образование на учениците. Гарантират се вложенията в образование на надарени възпитаници, които вземат участие в национални и интернационалните олимпиади и надпревари. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР