Правителството обяви антикризистните мерки и компенсации, които плануват за месец

...
Правителството обяви антикризистните мерки и компенсации, които плануват за месец
Коментари Харесай

Правителството обяви компенсациите и антикризисните мерки за май

Правителството разгласи антикризистните ограничения и обезщетения, които плануват за месец май. Премиерът Кирил Петков, заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея се разисква схемата за обезщетения за месец май, както и законодателни оферти, свързани със Закона за енергетиката.

Правителството предлага следните ограничения:
Краткосрочни ограничения – обезщетения за месец май на високи цени на електрическа енергия - 85% от покачването на цената на електрическата енергия над 225 лева Без таван! По настоящи данни от Българска народна банка това значи, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надвиши 160 лв/мвтч, което е над изплащаните досега суми.Краткосрочни ограничения за цените на природния газ – Правителството подсигури нужните количества, както за българския бизнес, по този начин и за публичния снабдител. Цената, която бе реализирана за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това държавното управление ще приложи цялостния размер на компенсацията от м. април + 100% от покачването на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските жители, по този начин и за бизнеса м. май по отношение на м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „ Газпром износ “ да спре доставките за България.Дългосрочни ограничения посредством законодателни оферти - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. сила - законови промени за финансиране на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ - погашение на „ свръхпечалби “ от сдруженията под БЕХ, както и контракти за разлика с консуматори, които получават обезпечена рентабилност по настоящи контракти с страната. По този метод бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, ако неустойчивостта на пазара продължи.
При нужда и при продължение на усложненията с доставките на природен газ сходни ограничения ще бъдат прегледани и за компенсиране на тези разноски, само че от държавния бюджет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР