Правителството обвини украинските бежанци, че имат претенции къде ще отседнат

...
Правителството обвини украинските бежанци, че имат претенции къде ще отседнат
Коментари Харесай

Никаква информация. Защо автобусите за украински бежанци останаха празни

Правителството упрекна украинските бежанци, че имат искания къде ще отседнат и по този начин са провалили програмата за настаняването им навътре в страната. Самите украинци описват радикално друга история.

Автобусите стопират, вратите се отварят. Вместо предстоящите 200 души обаче, по стълбичките слизат единствено към петима.

Така изглеждаше обстановката два следващи дни на гарите във Варна и Бургас. Оттам украинските бежанци, които до момента са били настанени в частни хотели, трябваше да бъдат преместени в държавни бази навътре в страната.

Правителственият проект за преместването обаче стартира с провал. Въпреки оповестените планове от над 30 000 бежанци, които да желаят да се възползват от държавната помощ, в понеделник вицепремиерката Калина Константинова, и разгласи завършек на програмата.

Защо украинските бежанци избират да не се качат на обезпечените им рейсове? И за какво влаковите вагони остават празни?

Един от отговорите дава Татяна от град Дружковка - тъй като единствено допреди няколко часа хората нито са знаели, че такива рейсове идват към тях, нито са имали визия накъде възнамерява да ги откара чакащият трен.

"Нямаме никаква публична информация ", еднопосочно споделя Татяна. "Абсолютно никаква. "

По публични данни от началото на съветската инвазия в Украйна в България са пристигнали съвсем 300 000 украинци. От тях краткотрайна протекция и заслон от страната са получили над 110 000 души.
"Не знаем в каква посока ще ни изпратят "
Татяна е здравна сестра и допреди войната живее и работи в Дружковка в Донбас. В момента военните дейности там не престават. Затова и Татяна и 13-годишната ѝ щерка, с която е пристигнала в България, няма по какъв начин да се върнат в дома си.
 Татяна е в България дружно с 13-годишната си щерка.
Те идват в страната със фамилния си автомобил и съумяват да намерят стая в хотел в Созопол, който взе участие в държавната стратегия, приключваща на 31 май. По нея частните хотели получават обезщетения от 40 лева дневно за настанен украински емигрант. От 1 юни обаче обезщетенията стават доста по-малко - 15 лева за цялостен интернат.

От хотела им споделят, че ще би трябвало да изоставен стаята си на 1 юни, а Татяна и щерка ѝ вземат решение да попълнят анкетата, оповестена от вицепремиерката Калина Константинова.

Целта на анкетата беше страната да събере данни за украинските бежанци, които желаят да продължат да живеят на обезпечени от страната места и надлежно да бъдат преместени в бази навътре в страната.

"Казаха ни, че ще получим авансово известие 48 часа преди преместването - или по имейл, или посредством позвъняване, или през персоналния ни профил на уеб страницата ", споделя Татяна в изявление за Свободна Европа.

"Никой обаче не е получил нищо. Ние поддържаме връзка и с хората в другите хотели в Созопол, те също не са получили никаква информация ", прибавя тя.
Никой не желае да избира, ние просто не получаваме информация.
Говорим с Татяна на 30 май следобяд, което значи, че досега, в който би трябвало наложително да са напуснали хотела си, остава единствено ден и половина. По думите ѝ точно това е повода хората да не се качват на обезпечения от страната превоз - не тъй като не им харесват местата, на които ги пращат, а тъй като не знаят кои са тези места и по кое време ще се случи преместването.

"Никой не желае да избира, ние просто не получаваме информация ", споделя тя. "Просто не знаем в каква посока ще ни изпратят ".
"И каква е задачата? Украинците сами да си тръгнат? "
В случаите, в които пък хората получават предупреждение от по-рано, че ще бъдат преместени в държавна база, в него липсва информация къде се намира тя. А това е значимо за доста от украинците, които са стигнали до България с персоналните си коли и няма по какъв начин просто да ги оставят и да се качат на рейс. В такава обстановка е и самата Татяна.

"След рейс можем да се придвижим. Но след влака? Как? ", показва тя. "Казват, че нямаме право на избор, че не би трябвало да знаем къде ще бъдем преместени. Но ние бяхме помолили най-малко да ни покажат описи с тези бази. Поне да знаем регионите ", добавя Татяна.

Самата тя не схваща за какво страната крие новите места за настаняване от бежанците. По думите ѝ това е необичайно, тъй като управляващите са наясно какъв брой значимо е това за хората.
Каква е задачата на това нещо Украинците сами да си тръгнат?
"При състояние, че деятелите ни непрекъснато се обаждат на гореща линия, те няколко пъти са пътували и до Бургас, с цел да получат най-малко някаква съответна информация. И каква е задачата на това нещо - Украинците сами да си тръгнат? Повечето хора, по този начин направиха. Но има хора, които няма къде да отидат, те към този момент нямат къщи и ние им събираме пари за храна и облекла ", споделя Татяна.
Какво споделя страната?
Обяснението на самите виновни институции за какво местата се пазят в загадка варира. Миналата седмица председателката на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева сподели, че тези места са изяснени, само че не желае да ги оповести поради опитите от хотелиери сами да провеждат извозването до тях.

В понеделник пък зам.-областният шеф на Бургас Тодор Иванов заяви пред бТВ, че информацията не се оповестява "от съображения за сигурност ", без да разясни какво има поради.

Самата Тошева по-рано упрекна украинците, че се отхвърлят от настаняването в държавни бази "без основателна причина " и съпостави дейностите им с "фалшивите сигнали на 112 - когато колата за спешна помощ може да избави човешки живот, само че в действителност е отишла на един подправен сигнал ".

"Ако тези обстановки не престават да се повтарят в границите на днешния ден или идващите няколко дни, колкото и да е неприятно, колкото и ние всички да бягаме от тази обстановка, може да се окаже, че бежанският център в Елхово може да се окаже като един нужен запас. Там настаняваме всички мигранти, какъв е казусът да бъдете настанени, дали си от Украйна или от Афганистан, не виждам каква е разликата, всички сме живи хора ", сподели Тошева.

Думите ѝ провокираха остра реакция, като някои от украинските жители видяха в тях опасност. Юлианна Лиза Килукина , която живее в България отпреди войната и оказва помощ на свои сънародници като доброволка, упрекна Тошева, че се пробва да оправдае закъснелите и безредни дейности на страната с някакви "капризи " на самите украинци.

"Вашият брифинг и послание към украинските бежанци в България е цялостно самопризнание за некомпетентността на Оперативния спешен щаб ", Килукина.

"Пълната липса на връзка с бежанците от прекосяването на границата и цялостното недоумение на потребностите са разследване от днешния и идващите дни ", написа още тя.
"Останаха единствено хората, които няма къде да се върнат "
Татяна също има лични образци за объркващата и неразбираема връзка на страната. По думите ѝ макар желанието на доста от украинците сами да решат казуса с преместването си, институциите са ги спрели.

"Ние проверихме сами някакви бази, които биха могли да ни настанят. Но от Кризисния център получихме отговор, че нямаме право да се настаняваме сами. След няколко дни към този момент споделиха, че можем да се настаняваме сами, напряко да си търсим място. Обаждаме се в Кризисния център и те непрекъснато споделят друга информация. Първо ни споделиха да не се настаняваме сами, тъй като хотелите ще ни таксуват. А след това ни споделиха, че в случай че си намерим място, то можем да се преместим ", споделя тя.

Ситуацията довежда до такава степен, че огромна част от бежанците взимат решение да изоставен България. За това сочи и формалната статистика на "Гранична полиция ", съгласно която през последните дни доста по-голям брой украинци излизат от страната спрямо влизащите.

Според Татяна поради неналичието на информация какво ще се случи с тях, в България са останали единствено тези, които към този момент нямат дом другаде.

"Аз виждам по нашия хотел. Останаха единствено хората, които няма къде да се върнат - хората от южната част на Украйна, Мелитопол, Херсон, Николаев, Донбас. "
 Каква протекция може да получите. Епизод 2: Наръчник за украинците в България  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР