Правителството обрича градския транспорт на разреждане на линиите. Това означава

...
Правителството обрича градския транспорт на разреждане на линиите. Това означава
Коментари Харесай

Шефът на СОС: Кой ще се вози в градския транспорт?!

" Правителството обрича градския превоз на разреждане на линиите. Това значи в жегите хората да чакат по спирките. Изправени сме пред непосредствени проблеми с заплащането на заплатите през днешния ден. Не е редно и не е обикновено в XXI в. в случай, че има такива свръхпечалби от горивата, страната да ни слага в обстановка, в която да избираме да спрем климатика, целия рейс или да го оставим да минава единствено 2 пъти дневно ".

Това декларира пред " 24 часа " ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

По-рано през днешния ден на 35-ото постоянно съвещание на НСОРБ той попита премиера Кирил Петков какви пари са планувани за градския превоз в страната, който изнемогва поради неналичието на пасажери през последните 2 година и поради високите цени на горивата. В отговора си министър-председателят обвърза даването на повече пари за превоз с нови промени от страна на общините, като даже предложи редуциране на администрацията или сливане на някои от линиите.

" Препоръчвам на премиера да заповяда всяка вечер към 17,30 ч. до 18,30 ч. на спирка в центъра на София или в различен квартал, с цел да се увери или да опише и да убеди софиянци, че те заслужават да получават по-малко транспортни услуги. На процедура това значи да лишим софиянци от градски превоз. Благодаря за съвета - thank you, but no thank you, евентуално по този начин ще ме разбере по-лесно ", сподели Георгиев.

" Съжалявам, аз съм покъртен и извънредно засегнат. Честно казано не съм и очаквал, че на въпроса ми какви пари ще бъдат планувани за публичния превоз в страната, тъй като този проблем не е софийски - над 200% е повишаването на горивата, освен в София, той да ни каже, че казусът е различен - систематичен, че би трябвало да режем линии и да редуцираме хора, като се похвали за администрацията на Министерския съвет. Да, може администрацията им да е била раздута и да са я понижили, само че като съкратим ватманите, водачите, кой ще ръководи транспортните средства?

Ако отблъснем хората с разреждане на разписанията, кой ще се вози в градския превоз? Това е недопустимо. Искрено се надявам да бъде ревизирано в късия период, който остава до актуализацията на бюджета ", разяснява Георгиев. Той настоя, че това е проблем в цялата страна и общините не може да бъдат наказвани от държавното управление, както и да бъдат принуждавани да усилят цените на билетите, да спрат или да разредят градския превоз.

" Как може строителството на метрото да бъде мотив да закриваме автобусни линии? Ние усъвършенстваме, разреждаме там, където има по-малка натовареност и това се прави ежемесечно. Над 71% от разписанията в София са ускорени, има промени по тях. Имаме съкращения в административния личен състав, само че не можем да съкратим хората, които поддържат публичния превоз. Това е извънредно неясно държание. Искрено се надявам да е плод на лапсус, а не на отношение към София ", продължи Георгиев. Той акцентира, че към този момент е изпратил писма, с цел да изиска срещи с транспортния и финансовия министър.

" Има междуведомствена работна група в Министерството на превоза, която ревизира плановете ни. Има в детайли писмо от кмета на София, в което се изяснява, че преди рецесията не е имало недостиг и по какъв начин в този момент вследствие на Коронавирус и повишаването на горивата, е налице. Какво повече можем да чакаме? Казах им го и на тях - няма бизнес модел в света, който да издържи на 200% нарастване на разноските против най-малко 30% стесняване на приходите. В цяла Европа има ограничения. Случващото се е политически рекет и тормоз, който не одобрявам за естествен ", сподели още той. Георгиев предизвести и, че орязването на градския превоз в допълнение ще утежни положението му, ще върне хората назад в колите, а това ще се отрази и на качеството на въздуха.

·
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР