Правителството нямало намерения към момента да вдига данъка за старите

...
Правителството нямало намерения към момента да вдига данъка за старите
Коментари Харесай

Правителството нямало намерение да вдига данъка за стари коли

Правителството нямало планове все още да подвига налога за старите коли. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Не се разисква увеличение на налога за коли, по-стари от 15 години, на 1000 лв., съобщи той в Созопол, представен от БНР. Министърът е в курортния град, където се организира изнесено съвещание на парламентарна комисия по околна среда и води.

Димов разясни, че не става въпрос за налозите, а за екотаксите. Той добави, че определянето на налозите е в пълномощията на Министерството на финансите.

„ Към днешна дата въобще не се разясняват налози. Става дума за екотаксите, които се заплащат еднократно при регистрация. “

Той добави, че казусът с вноса на старите коли се ускорява поради рестрикциите, които се вършат в някои градове от Западна Европа.

„ Като забраниш в избран град да влиза някакъв тип кола, нейната цена естествено пада, тъй като тя става половин използваема. Очаква се този напор на коли да залее Източна Европа. Ние ще желаеме на равнище Европейски съюз такава промяна в законодателството, че който основава сходен проблем, т.е. сходни ограничавания, да носи отговорността и за решаването им ", изясни Димов.

По данни на министерството за последните 7 години се отбелязва устойчива наклонност за понижаване на замърсяването на въздуха. С измененията в закона за чистотата на атмосферния въздух се планува въвеждането на нови условия за качеството на твърдите горива дърва и въглища за битово отопление, като задачата е на пазара да не бъдат допускани такива с високо наличие на сяра и пепел. Друга планувана мярка е въвеждане на условията на регламента на Европейски Съюз за екодизайн на уредите за отопление, като желанието е той да влезе в действие предварително, от началото на 2020 година Предстои полемика с производителите на такива уреди, с цел да се откри тяхната подготвеност.

По отношение на замърсяването от автомобилния превоз се планува усилване на контрола за нездравословни излъчвания при първа регистрация на колите, както и при годишните механически прегледи. Те ще бъдат регламентирани с промени в Закона за придвижване по пътищата. Ще се търси опция за закупуване на газанализатори за надзор на пътя със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС). Приета е и нова разпоредба с условия при изкупуване на катализатори да се изисква декларация за генезис. Променят се и екотаксите за колите, като се вкарват такива и за товарните коли, прецизира " Фокус ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР