Правителството няма да върне паметника на връх Бузлуджа на БСП

...
Правителството няма да върне паметника на връх Бузлуджа на БСП
Коментари Харесай

Авторът на „Бузлуджа”: Това е символ и за социалисти, и за несоциалисти

Правителството няма да върне паметника на връх " Бузлуджа " на Българска социалистическа партия - това реши кабинетът на съвещанието си в сряда. Социалистите желаеха безплатно да стопанисват монумента, който от години се разрушава. А достъпът до него към този момент е съвсем неосъществим. Чия е отговорността и какво е бъдещето на паметника? Предстои среща с неговия създател - проектант Георги Стоилов.

Архитект Георги Стоилов приключва Московския архитектурен институт през 1954 година Специализира градоустройство в Париж. Кариерата му стартира като проектант дизайнер в " Главпроект ". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина.

Какво за вас е Бузлуджа?

Георги Стоилов: Символ. Както за всички социалисти и несоциалисти. Когато беше 70-годишнината на Българска социалистическа партия направиха конкурс за 4 паметника – на Хаджи Димитър, на създателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се сложи една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди този момент кмет на София, бях министър на благоустройството, след това към този момент отново бях ръководител на съюза на архитектите и като подобен го направих тоя монумент.

23 януари 1974 година. Над 15 000 куб.м. скална маса са изкопани, с цел да бъдат хванати основите на монументалната структура.

Георги Стоилов: Започна строителството, старозагорската бригада на трудови войски под командата на ген. Далчев се зае с тази работа и естествено имаше огромни строители. Първо с бомби взривиха върха – с 9 метра го смалиха, тъй като трябваше основи да се създадат на монумента. След това стартира да се излива бетон и по този начин последователно. 23 члена на съюза на художниците, най-хубавите художници и скулптори..направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата, имаше кулоар 10 м, вътрешните стени бяха направени с мозайки, таванът целия с мозайки, бял мрамор. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа.

7 години продължава градежът на паметника на връх " Бузлуджа ". На тържественото разкриване през 1981 година, хиляди хора от цяла България се стичат да видят чудото на родната архитектура.

Като го видяхте подготвен по какъв начин се почувствахте?

Горско стопанство: Естествено, доста щастлив! Защото първо на първо това е единственият паметник на социалистическите хрумвания на планетата! Русия има Кремъл – звездите на Кремъл са 3 метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!

Днес 12-метровата звезда към момента е на върха. Но от признака на социализма не е останало доста.

Стана ли ви болно, като видяхте?

Горско стопанство: Болно…болно…тя цялата страна рухна..един монумент.

Паметникът би трябвало да бъде възобновен в първичния му тип и да бъде стопанисван от Българска социалистическа партия, счита създателят му.

Горско стопанство: Нищо няма да направи страната! Ще гледа да го не помнят. Но той е паметен. Как ще го не помнят?! Той е монумент, изработен не от страната. Държавата един лев не е дала! Тогава старозагорският политсекретар сподели " Пари имаме, страната ще обезпечи. " Аз споделих – страната има, знам. Обаче това е национален монумент. Да създадем една акция и да съберем пари. Събрахме 16 милиона лв.. Обектът коства 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И единствено народа може да реши какво да го прави.

Докато народът реши, от мозайката, белият мрамор и облиците на Маркс, Енгелс, Ленин, Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков е останал единствено спомен.

Липсва ли ви социализмът? Вие сте бил и партизанин?

Горско стопанство: Е, по какъв начин! Разбира се! Ами нали виждаш – всеки ден вършат нелепости. И в случай че посегнат на този монумент, ще видят огромен напън. Много огромен напън ще видят.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР