Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока

...
Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока
Коментари Харесай

Край на извънредната епидемична обстановка. Вижте какво отпада с нея

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 година периода на въведената в страната изключителна епидемиологична конюнктура.

Решението е взето, откакто тематиката е детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета неколкократно в границите на последния един месец, оповестяват от държавната осведомителна работа.

Водещо е разбирането, че откакто към този момент близо две години страната ни се намира в изключителна епидемиологична конюнктура, към сегашния миг обстановката се следи и ръководи по предвидим метод и не е належащо ново удължение на периода и опазване на рестриктивните мерки за жителите и бизнеса.

Считано от 1 април 2022 година, отпадат въведените от министъра на опазването на здравето краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната, свързани с носене на защитна маска за лице в закрити публични места; съблюдаване на физическа дистанция; ограничавания в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито; ограничавания при реализиране на присъствено образование във висшите училища; възбрана за свиждания в лечебните заведения и обществените услуги; условието към работодателите за допускане до присъствена работа при опция на не повече от 50% от личния състав.

Към момента тече договарянето на новия народен рамков контракт с НЗОК, в границите на което се разискват опциите за трайно нарастване на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, без значение от оповестена епидемиологична конюнктура.

Следващата седмица на законодателно равнище ще бъдат прегледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в действие от 1.04. Целта е по-доброто ръководство на обстановката в системата на опазването на здравето, да се подсигурява съответното лекуване на пациенти с COVID-19 и да се плануват благоприятни условия за въвеждане на ситуационни и районни ограничения при нужда.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР