Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията

...
Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията
Коментари Харесай

Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава

Правителството ни знаело от края на 2016 година за желанията на ЧЕЗ да продава На българското държавно управление е предлагано, само че е отказало да влезе в договорката за ЧЕЗ. Това споделя в изявление за чешкия вестник " Лидове вести " Томаш Плескач, който дава отговор за задграничните интензивности на ЧЕЗ . Сега той договаря с Гинка Върбакова, която от през вчерашния ден е в Прага. И още един подробност от чешката преса - в контракта за продажба е записано, че купувачът би трябвало да сътрудничи по делото против България в Международния център за споразумяване на капиталови разногласия .
 
Още в края на 2016 година българското държавно управление е знаело за желанията на ЧЕЗ за продажба на сдружението, споделя Томаш Плескач.
 

На въпроса дали българското държавно управление е поискало да встъпи в договорката, той споделя: " Напротив, ние им предлагахме това, само че българското държавно управление неведнъж го отхвърли. И най-после останаха двама претенденти, единият от които получи ексклузивитет и се съгласи да подпише контракт с нас. Името на този претендент - " Инерком ", е известно в България най-малко от септември предходната година. Всички знаеха кой е " Инерком " , твърди още Плескач. Той изяснява, че едвам при завършването на контракта " някой в България като че ли се уплаши ".
 

Представителят на ЧЕЗ връща лентата обратно и напомня, че предходното държавно управление на Бойко Борисов падна поради сметките за ток през февруари . И изяснява, че са се пробвали да намерят общ език с държавното управление ни, само че не съумели. " Затова информирахме държавното управление през 2015 година, че обмисляме интернационалния арбитраж. След това има шестмесечен интервал, който разпоредбите дават на страните да се спогодят за приятелско решение на разногласието. Няколко пъти попитахме българската страна дали желае да си приказват с нас, постоянно отговорът бе не. И по този начин започнахме арбитража - през юни 2016-а ", споделя още Плескач.
 
Междувременно " Хосподарски вести " заяви, че в контракта за продажба на българските активи на ЧЕЗ има уговорка, съгласно която купувачът ще би трябвало да сътрудничи по делото против България. Ако искът на ЧЕЗ против българската страна в основания във Вашингтон арбитраж бъде задоволен, компенсацията може да доближи близо 600 млн. евро.
 

Според " Хосподарски вести " сега от ЧЕЗ приготвят нов стратегически вид - да се съгласят на продажба на надзорен пакет от акции на българското държавно управление, в случай че то одобри да заплати несъмнено обезщетение по делото в арбитражния съд.
 
Ако обаче не се стигне до този вид, " Инерком " разполага с девет месеца, с цел да заплати договорката за ЧЕЗ след завършването й. В противоположен случай чешката компания ще усвои банковата гаранция от 5 млн. евро.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР