Правителството на Япония категорично осъди отвличането на управляван от Япония

...
Правителството на Япония категорично осъди отвличането на управляван от Япония
Коментари Харесай

Япония осъжда йеменските бунтовници хути отвличането на товарен кораб в Червено море

Правителството на Япония изрично осъди отвличането на ръководен от Япония товарен транспортен съд в Червено море от подкрепян от Иран Бунтовниците хути.

Йеменската милиция твърди, че корабът е израелски, само че представител на японското държавно управление удостовери, че плавателният съд е авто транспортьор, ръководен от Nippon Yusen.

Главният секретар на кабинета на Япония сподели, че работи за освобождението на кораба.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху упрекна Иран, който поддържа милицията Хути, за отвличането.

Г-н Нетаняху сподели, че нито корабът, нито екипажът са израелски, и го назова „ иранска офанзива против интернационален транспортен съд ".

Смята се, че двадесет и двама души са на борда на кораба, за който се счита, че е английска благосъстоятелност.

" В момента министерства и организации, в това число министерството на превоза и външното министерство, събират информация и работят със съответните страни за ранното освобождение на кораба и неговия екипаж, " Хирокадзу Мацуно, основен секретар на кабинета на Япония, сподели.

Смята се, че на борда има българи и филипинци, без японски жители измежду екипажа.

Военният представител на йеменските бунтовници хути, Яхя ал-Сара, твърди, че корабът е бил израелски и е бил отведен до пристанище в Йемен.

Хусите по-рано заплашиха да нападат всеки израелски транспортен съд в техния обхват в отговор на ответните военни дейности на Израел в линията Газа след офанзивата на 7 октомври от бойци на Хамас.

Американски боен транспортен съд прихваща ракети, изстреляни от Йемен

Израел споделя, че 1200 души са били убити и повече от 240 са взети за заложници по време на изненадващата офанзива на Хамас в южната част на страната.

Израел стартира солидна военна интервенция - включваща въздушни и артилерийски удари, както и сухопътни войски - за елиминиране на Хамас.

Управляваното от Хамас здравно министерство споделя, броят на жертвите в Газа от този момент доближи 12 300. Има опасения, че повече от 2000 са затрупани под руините.

Хусите са изстреляли няколко ракети и дронове към Израел тъкмо откакто Израел стартира своята ответна интервенция.

Съединени американски щати споделиха по това време, че всички ракети и дронове са били прихванати от военния им транспортен съд в Червено море.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници смъкнаха американски дрон < p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Израелските отбранителни сили (IDF) описаха офанзивата против кораба - която не посочва - като " доста сериозен случай с световни последици ".

IDF сподели, че корабът е бил на път от Турция за Индия, когато е бил хванат в южната част на Червено море покрай Йемен.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан неотдавна сподели, че това, което той назова съпротивителни групи, съюзени с Техеран, " ловко поправят натиска " върху Израел и неговите поддръжници.

По-рано този месец хусите смъкнаха американски боен дрон край крайбрежията на Йемен, споделиха американски чиновници. държавно управление – подкрепено от Саудитска Арабия – от 2014 година

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР