Правителството на Уелс издаде насоки, изискващи от местните власти в

...
Правителството на Уелс издаде насоки, изискващи от местните власти в
Коментари Харесай

Правителството на Уелс препоръчва унищожаването на паметниците на стари бели мъже

Правителството на Уелс издаде насоки, изискващи от локалните управляващи в градовете в страната да " подхващат стъпки “ за основаване на " верен исторически роман “, предава Агенция " Фокус " по данни от британския вестник The ​​Daily Telegraph.

По-специално, съгласно напътствията, показани от заместник-министъра на изкуствата Доун Боудън, е належащо да се демонтират или унищожат монументи на " остарели бели мъже ". За да могат тези монументи, в това число картини, паметни плочи и скулптури, " да не наскърбяват или оскърбяват съгражданите ", те би трябвало да бъдат " скрити или креативен капсулирани в нови творби на изкуството ". Властите  също по този начин оферират " скриване на паметни дати “, смяна на имената на улици и къщи, с цел да се отстранен " обидни или нежелателни “ такива.

Отбелязва се, че скулптури на исторически персони, които популяризират " мощни, възрастни, здрави бели мъже ", може да са " обидни “ за едно по-разнообразно съвременно общество, " което ги вижда в друга светлина ", да вземем за пример като " агресори, които превземат народи, с цел да разширят Британската империя “.

Факт е, че паметниците, издигнати в Уелс, могат да основат " усещането, че достиженията, които обществото счита за почтени за внимание, принадлежат на мощни, възрастни, здрави бели мъже “.

За да се " разсее “ тази визия и да се постави завършек на " увековечаването на расистките колониални легенди за превъзходството на бялата раса “, старите монументи би трябвало да бъдат оценени, с цел да се види дали те наскърбяват актуалното общество. Това би трябвало да стане посредством консултация с обществеността и специалистите, изяснява държавното управление.

Въпреки това чиновниците също по този начин показват, че " преобладаването на бели историци над представители на други националности “ при разглеждането на въпроса " може да изкриви разбирането “. Освен това процесът на унищожаване на монументи и замяна на имена на улици може да бъде дълъг и безценен.

The Daily Telegraph напомня, че през 2020 година кметът на Кардиф изиска премахването на скулптура на сър Томас Пиктън от Кметството, по отношение на което статуята в залата бе закована с дъски. Пиктън е празнуван като воин след гибелта си в борбата при Ватерло през 1815 година, само че като губернатор на Тринидат името му се свързва с търговия с плебеи.

През 2021 година, след митингите на Black Lives Matter ( " Животът на чернокожите има значение “), бе осъществен подсилен от държавното управление " одит “, който включваше стотици скулптури, плочи, здания и имена на улици, свързани с " търговията с плебеи и Британската империя. Като част от одита, уелският откривател Хенри Мортън Стенли бе посочен измежду фигурите, които бяха наградени с монументи, само че които са направили " закононарушения против чернокожото население “, а измежду тези, които " се опълчиха на премахването на робството “, бяха някогашният английски министър председател Артър Уелсли Уелингтън и адмирал Хорацио Нелсън.

Окончателната версия на насоките на държавното управление, последвали преразглеждането, се чака да бъде оповестена в края на март. В същото време държавното управление посочи, че то няма да е наложително.

Редица политици и специалисти в Уелс обаче разкритикуваха рекомендациите. Лидерът на уелските консерватори Андрю Дейвис изрази угриженост, че те съставляват " оруелски " опит за пренаписване на историята.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР