Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган прие закон, според

...
Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган прие закон, според
Коментари Харесай

Турция въвежда таван от 25% за увеличението на наемите

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган одобри закон, съгласно който покачването на наемите в страната се лимитира за интервал от година. Според новите разпореждания наемите ще може да се усилят с до 25% до юли 2023 година

Реклама
" Наемите може да бъдат увеличени единствено с 25%. Опитахме се да защитим правата както на наемателите, по този начин и на наемодателите ", сподели турският министър на правораздаването Бекир Боздаг преди парламентарния избор. Длъжностните лица ще включат нова уговорка в кодекса на отговорностите, предвиждаща смяната, която може да се приложи най-скоро при започване на юли.

Съгласно настоящото законодателство покачванията на цените за съществуващи наематели са лимитирани до междинния годишен ритъм на инфлация през последните 12 месеца. В настоящия закон, както и в новия, са планувани по едно повдигане на цените на година.

Местните пазарни специалисти обаче са на мнение, че въпреки и решението да е в интерес на наемателите, то ще навреди на наемодателите. " Не можем да кажем, че има уравновесено и междинно решение. Като се има поради непрекъснатото повишаване на инфлацията, това е успокояваща стъпка за наемателите ", сподели пред турския вестник Cumhuriyet Али Гювенч, президент на Асоциацията по право на недвижимите парцели.

Нивото на инфлация в страната доближи 39.3% от началото на годината през май. Подхранвана от покачващите се цени на храните и силата, годишната инфлация в Турция се увеличи с по-ниски от предстоящото темпове предишния месец, само че въпреки всичко скочи до 24-годишен връх от 73.5%, сочат данни на TurkStat. Според специалисти обаче действителната инфлация в страната е доста по-висока, като някои даже допускат равнище над 160%. В края на предходната седмица турската лира записа ново историческо дъно, откакто един $ се разменя за 17.2 лири. Един щатски $ струваше 14 лири единствено преди месец, а преди година към 8.5 лири. Въпреки това Ердоган не демонстрира признаци, че в скоро време централната банка ще увеличи главния лихвен %. Вместо това турският президент желае да направи всичко допустимо, с цел да натрупа политически капитал преди президентските избори през юни 2023 година, а повишението на лихвения % би забавило стопанската система.
Реклама Пазарът на наеми
Негативните настроения по отношение на пазара на недвижими парцели в страната се задълбочават поради растящите наеми, като съгласно онлайн платформата sahibinden.com те са се повишили приблизително със 147% в Истанбул за нови наематели през последната година. Наемодателите се пробват да изгонят жителите и да запишат нови на доста по-високи цени, като броят на правосъдните каузи против наематели се удвоява, заяви вестник Sozcu през април. " Това към този момент не е естествен пазар ", сподели Низамеддин Аса, началник на асоциация на брокерите в Истанбул. " През последните три месеца видяхме борби, закани, заплашванията и правосъдни каузи. И наемодателят, и наемателят са прави, и двамата се борят да си изкарват прехраната ", добави той пред Bloomberg

Според уеб страницата за продажба на недвижими парцели Emlakjet междинният наем в Истанбул за април е бил 6500 лири, или 352 евро, до момента в който месечната минимална заплата в страната е 230 евро. Цените на наемите в най-големия турски град се покачиха със 112.3% сред март 2021 година и март 2022 година, заяви Центърът за стопански и обществени проучвания към университета " Бахчешехир " в Истанбул. Проучването е направено в края на март тази година и от този момент има в допълнение нарастване. Покачването в Анталия е 122%, в столицата Анкара - 106.7%, и в Измир - 75%.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР