Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от западните

...
Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от западните
Коментари Харесай

Турция иска F-35 и Patriot. НАТО укрепва Източния фланг

Правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган изиска от западните страни да дават на Анкара изтребители F-35 и зенитно-ракетни системи Patriot без предварителни условия, заяви шефът по връзките на турското президентство Фахреттин Алтун.

Политикът акцентира, че участието в Европейския съюз е стратегическа цел за Анкара, а съюзът с НАТО е мотив за горделивост.

„Турция чака да получи от Запада поддръжката, която заслужава. Възстановяването на връзките изисква да се създадат стъпки за построяването на доверие, а не по този начин наречените неофициални предложения“, заключи той, като добави, че концепцията Турция да съобщи на Украйна закупените от Русия зенитно-ракетни системи S-400 е нереалистична.

По-рано Ердоган съобщи, че е реагирал на информация за плаващи украински мини в Черно море.

Той уточни, че няма мотив за терзания за това, като съобщи, че турското министерство на защитата подхваща нужните ограничения.

Днес ще покажем единството на Европа и Северна Америка. Докато сме дружно, сме в сигурност. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди началото на изключителната среща на държавните и държавните ръководители на страните от алианса в Брюксел, отдадена на войната в Украйна.

Изправени сме пред най-голямата рецесия за сигурността от генерации.  Ще обсъдим опасността за Украйна, за НАТО и за целия учреден на правила свят, добави той.

Столтенберг изрази очакване съдружниците да ускорят отбранителните разноски.

Президентът (Владимир) Путин направи огромна неточност – да стартира война против самостоятелен върховен народ, подцени силата и смелостта на украинците и на техните въоръжени сили, уточни той.

По неговите думи Русия среща в Украйна доста по-голяма опозиция от предстоящото.

Генералният секретар съобщи, че НАТО няма да изпраща войски или военновъздушни сили в Украйна, тъй като това би довело до война с Русия.

Той добави, че всяка приложимост на химическо оръжие ще бъде блестящо нарушаване на интернационалното право с големи последствия, ще промени същността на спора, би било злополука за украинците и би засегнало територии на НАТО.

Столтенберг призовава Китай да се причисли към останалия свят и да осъди съветските дейности в Украйна, както и да не оказва поддръжка за Москва.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг към този момент разгласи, че би трябвало да се реализира съглашение за подсилване на позициите на НАТО във всички области със доста увеличение на силите в Източния фланг на Алианса – по суша, въздух и море. 

Първата стъпка е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО в България, Унгария, Румъния и Словакия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР