Правителството на талибаните днес издаде указ за правата на жените,

...
Правителството на талибаните днес издаде указ за правата на жените,
Коментари Харесай

Талибаните решиха: Жените не са `собственост` на мъжете |

Правителството на талибаните през днешния ден издаде декрет за правата на дамите, в който се декларира, че дамите не би трябвало да се смятат за " благосъстоятелност " на мъжете и не би трябвало наложително да одобряват предложенията за брак.

Освен това вдовиците към този момент ще имат право на дял от имуществото на съпрузите си.

С тази стъпка новите ръководещи целят да завоюват доверието на популацията, което се сблъсква с последствията от тежката икономическа рецесия. ( повече от 22,8 млн. души, или повече от популацията на Афганистан, са застрашени от апетит. От недохранване ще страдат над 3,2 млн. деца под 5 години.)

След новия декрет обаче правата на мюсюлманските дами на обучение, работа и автономия към момента са под въпрос, тъй като те въобще отсъстват от текста. На този декор, макар редицата обещания за отваряне на учебните заведения и университетите за девойки, това към този момент четири месеца не се случва.

Причината - липса на така наречен " ислямска среда " - или обособяването на напълно женски аудитории и лектори дами. 

Същата тази " ислямска среда " е повода бурките да се трансфорат в безусловно наложителни, а излизането на дамите без компаньон мъж да се санкционира строго. Тази възбрана на процедура принуждава дамите да си останат вкъщи, а функциите им в обществото да бъдат лимитирани до съпруги и майки.

Новият декрет, въпреки и определящ, че жените към този момент няма да се одобряват за благосъстоятелност на мъжете, не може да промени обществените функции на афганистанските дами, чийто живот ще продължи да зависи напълно от мъжете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР