Правителството на Сирия отхвърли идеята за създаването на комисия, водена

...
Правителството на Сирия отхвърли идеята за създаването на комисия, водена
Коментари Харесай

Сирийското правителство отхвърли предложението за нова конституция

Правителството на Сирия отхвърли концепцията за основаването на комисия, водена от Организация на обединените нации, която да пренапише конституцията на страната, съобщи „ Ройтерс “

„ Като страна ние не сме обвързани и нямаме никакви връзки с нито една комисия, която не е основана, ръководена и учредена в Сирия “, съобщи заместник-външният министър на Сирия Айман Сусан на конференция в Дамаск.

„ Ние не сме обвързани с нещо, което е основано от непознати страни, без значение от тяхното име или състояние. Ние не сме обвързани с него и то не ни интересува. “, добави той.

До това изявление се стигна, откакто на 30 януари участниците в Конгреса за сирийски народен разговор в съветския град Сочи се споразумяха да основат конституционният комитет под егидата на Организация на обединените нации в Женева.

Пратеникът на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура сподели в Сочи, че ще дефинира критериите за участие в комисията и че ще избере към 50 души от държавни, опозиционни и самостоятелни групи, които да вземат участие в съставянето на новата конституция на Сирия.

Сирийските съпротива в началото бойкотира срещата в Сочи, само че по-късно съобщи, че ще сътрудничи за образуването на парламентарен комитет, в случай че той е воден от Организация на обединените нации.

Веднага след срещата в Сочи държавното управление на Башар Асад приветства постигнатия прогрес, само че не разяснява препоръчаната смяна на конституцията.

Последният девети кръг от междусирийските договаряния в Женева не съумя да сдобри сирийската съпротива и държавното управление, седем години след началото на военния спор в страната, който лиши живота на стотици хиляди души и изсели милиони.

През 2012 година държавното управление на Сирия организира референдум за нова конституция по средата на гражданската война, който даде на президента Башар Асад монопол върху властта и бе избран от неговите критици в страната и чужбина като „ машинация “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР