Правителството на Шри Ланка обяви, че временно спира да обслужва

...
Правителството на Шри Ланка обяви, че временно спира да обслужва
Коментари Харесай

Шри Ланка спира да обслужва дълга си

Правителството на Шри Ланка разгласи, че краткотрайно стопира да обслужва външния си дълг на фона на най-тежката икономическа рецесия за последните 70 години, в която островната страна изпадна. Официални лица в Коломбо декларират пред Военновъздушни сили, че страната не може да се оправи с следствията от пандемията, инфлацията и войната в Украйна.

От няколко седмици островът е разтърсван от всеобщи митинги, предизвикани от дефицита на храна, галопиращи цени и спирането на електрозахранването. През идната седмица държавното управление на  Махинда Раджапакса стартира договаряния с Международния валутен фонд (МВФ) за преструктуриране на дълга и нова избавителен проект, който да изправи стопанската система на крайници.  

След оповестяване на независимостта си от Обединеното кралство през 1948 година страната в Индийския океан се употребява с безукорен престиж във връзка с обслужването на дълга си. " Последните събития обаче... подкопаха фискалната позиция на Шри Ланка и продължаването на естественото обслужване на отговорностите по външния обществен дълг стана невероятно ", се споделя в изказване на Финансовото министерство, представено от Военновъздушни сили.

S&P Global Ratings съобщи, че „ няма какво да каже на този стадий ”, Moody`s и Fitch Ratings – също нямат към този момент коментар.  Лакшини Фернандо от Asia Securities – водещ капиталов медиатор в страната, приветства позицията на формалните управляващи в Шри Ланка и го окачестви като „ по-добрият вид спрямо твърдо несъблюдение ". „ Очакваме настоящият кредитен рейтинг на Шри Ланка да бъде намален до „ селективно несъблюдение “ или „ лимитирано несъблюдение “ след известието “, посочи анализаторът.

По данни капиталовата компания Шри Ланка има 78 млн. $ (60 млн. английски лири) заплащания по интернационалните държавни облигации, дължими идната седмица. В края на март валутните запаси на страната възлизаха на 1,93 милиарда $. Въпреки това има към 4 милиарда $ заплащания по външния дълг тази година. Преди седмица бе назначен нов началник на Централната банка, чийто първи ход бе съвсем да удвои главния лихвен %, с цел да помогне за справяне с растящите цени и дефицита на артикули от първа нужда.

Гражданите на Шри Ланка са изправени пред дефицит и растяща инфлация, откакто страната внезапно девалвира валутата си предишния месец преди договарянията с МВФ за избавителен проект. Демонстранти излязоха по улиците на столицата Коломбо, което принуди президента Готабая Раджапакса, който е брат на премиера, да разгласи изключително състояние в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР