Правителството на Северна Македония търси решение по въпроса с общата

...
Правителството на Северна Македония търси решение по въпроса с общата
Коментари Харесай

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

Правителството на Северна Македония търси решение по въпроса с общата дата за отбелязване на празника на Гоце Делчев.

Припомняме, вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той уточни, че българската част на комисията е отказала да одобри двете страни дружно да празнуват празника на именития деятел и идеолог на Вътрешна македонска революционна организация на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

Впоследствие тематиката разяснява и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която съобщи, че България няма да прави компромис с историята и истината. " От Северна Македония не желаеме нищо повече от истината ", сподели тя и дефинира действието на Георги Димитров като едно от най-големите изменничества.

Захариева се срещна и с своя сътрудник от македонска страна Никола Петков, когато сподели, че общите историческите въпроси са най-важните детайли от Договора за добросъседство, другарство и съдействие сред България и Македония. Пред Петков тя също съобщи, че страната ни ще се застъпи за истината и в случай че не се стигне до консенсус, София може да се отдръпна от работата на смесената комисия.

По данни на Нова точно коментара на Захариева е предизвикало слагането на въпроса на дневен ред в западната ни съседка.

Припомняме и че Каракачанов уточни, че Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР