Правителството на Северна Македония отхвърли обвиненията на гръцкия премиер Кириакос

...
Правителството на Северна Македония отхвърли обвиненията на гръцкия премиер Кириакос
Коментари Харесай

Скопие: Не нарушаваме Преспанското споразумение


Правителството на Северна Македония отхвърли обвиняванията на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис за нарушение на Преспанското съглашение, съобщи БГНЕС.

„ Напълно отхвърляме обвиняванията за хипотетично нарушение на Преспанското съглашение от основни политически фигури в страната и на поетите отговорности по Конституция. Подчертаваме, че страната продължава да съблюдава поетите отговорности от Преспанския контракт във всички негови аспекти, в това число потреблението на името „ Македония “, както и името „ Северна Македония “ в подобаващи формати и мотиви, избрани от Договора и Конституцията “, обявиха от македонското държавно управление.

От там допълват, че " поетите отговорности са двупосочна улица ".

" Трябва да се вземат поради и отговорностите на прилежаща Гърция, които не са изпълнени. Уверени сме, че нашият прогрес и принос към районната непоклатимост и сигурност, както и нашият ангажимент за промени, ще бъдат вярно оценени и оценени от Европейския съюз “, разяснява македонското държавно управление ", се споделя още в известието.

БГНЕС напомня, че през днешния ден гръцкото министерство на външните работи упрекна държавното управление в Скопие във „ връщане към дейностите от предишното, които припомнят за иредентистки настроения и цялостно неуважение на историята “.

Ден по-рано гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис изясни на своите сътрудници в Европейския съвет дейностите на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова и премиера Християн Мицкоски " против интернационалното право ".

Договорът от Преспа бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина. | БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР