Правителството на Северна Македония обяви в прессъобщение днес, че е

...
Правителството на Северна Македония обяви в прессъобщение днес, че е
Коментари Харесай

Макрон редактира френското предложение на РСМ - изхвърли историята от преговорите

Правителството на Северна Македония разгласи в прессъобщение през днешния ден, че е получило предложение от френското председателство с хрумвания, които " се отнасят до неговите обществено декларирани позиции и възгледи ", оповестява European Western Balkans.

В прессъобщението не се прецизират детайлности за предлагането. Предишното френско предложение за унищожаване на ветото на България върху присъединителния развой на Скопие и Тирана бе подкрепено от Народното събрание на България предходната седмица, само че беше несъмнено като недопустимо от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и от други политици и коментатори от страната.

Предполага се, че новото предложение е дало отговор на някои от възраженията на Северна Македония, която гласи, че интерпретациите на историята не би трябвало да бъдат част от договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

" Това е основата за разкриване на необятен съвещателен развой първо в държавното управление и съдружните сътрудници, а по-късно с президента, Народното събрание и опозицията, както и с гражданския бранш, експертната и необятната общност в страната ", се споделя в прессъобщението на РСМ.

Правителството на РСМ акцентира, че решението за бъдещето ще вземе взаимно, всъщност, в сходство със стратегическите ползи на страната и всички нейни жители.

" Бихме желали да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за напъните им за превъзмогване на пречките и опазване на европейското доверие на Балканите ".

На алегорична гала президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи ротационното председателство на Европейски Съюз, което приключи през вчерашния ден в среднощ, на премиера на Чехия Петр Фиала, заяви Българска национална телевизия.

Френският президент означи, че " последните старания " на Париж са били да довърши съглашението сред България и Република Северна Македония, с цел да стартират договарянията за присъединение на Скопие към Европейски Съюз.

" Убеден съм, че намерихме компромисно решение ", сподели Макрон по време на конференцията си и добави, че то носи сигурност и предсказуемост за всички.

Агенция Ройтерс отбелязва, че на 24 юни българският парламент даде на държавното управление зелена светлина да утвърди рамка за договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

В Туитър Шарл Мишел - ръководител на Европейския съвет, написа: " Приветствам решението за съглашение на френското председателство, което ще проправи пътя за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония. Решението дава отговор на изразените опасения. По-близко от всеки път сме до задачата: в този момент е моментът да кажем " да ". "

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е на мнение, че не става дума за ново предложение, а за изменение на някои от текстовете в предлагането на френското председателство за начало на договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз, което е надалеч по-добро за Скопие от предходния прочут вид, заяви Българска телеграфна агенция.

По думите му Макрон го е уведомил за наличието на променените текстове, както е осведомена и българската страна и се чака публична реакция от София и Скопие след съвещания в двете страни.

За телевизия Сител Пендаровски добави, че Република Северна Македония се пробва да направи контракт, с който ще има гаранция от Европейски Съюз и без значение от това, че френското председателство на Европейски Съюз завършва през днешния ден по това предложение ще продължи да се работи.

Вчера ясно, че на конференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон е съобщил, че консултациите по въпроса за присъединението на Северна Македония са траяли " с македонските и българските управляващи " и въз основа на тези съвещания е уверен, че е открито компромисно решение, което дава отговор на сензитивните за двете страни въпроси.

" Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за превъзмогване на разногласия, наследени от предишното, " акцентира Макрон.

От държавното управление на Република Северна Македония осведомиха за публично пристигналото предложение и допълниха, че предстоят необятни съвещания по него с държавното управление и съдружните сътрудници, а по-късно с президента, Народното събрание и опозицията, както и с гражданския бранш, експертната и необятната общност в страната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР