Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8

...
Правителството на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 8
Коментари Харесай

САЩ одобриха продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България

Правителството на Съединени американски щати разгласи, че е одобрило продажбата на 8 бойни самолета F-16 на България, с цел да " укрепи сигурността " на страната като член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи в изказване, че е уведомил Конгреса на Съединените щати за желанието си да продаде самолетите против сумата от 1,67 милиарда $.



В известието не се прецизира дали продажбата е за " да проправи пътя за предаването на остарели съветски самолети, които има България, на Украйна ", добавя Агенция Франс Прес.

Договорът по договорката за самолетите бе обнародван в Държавен вестник през юли 2019 година Според документа България купува 8 изтребителя , като се чака първите самолети да бъдат доставени доникъде на 2023 г ., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 година, а последните – при започване на 2024 година Оперативна подготвеност на самолетите би трябвало да бъде реализирана в края на петата година от датата на влизане в действие на контракта.

На 10 юли 2019 година министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха покупката на 8 изтребителя F-16. В Народно събрание договорката не бе утвърдена от Българска социалистическа партия, " Воля " и " Атака ".

На 15 юли държавното управление актуализира бюджета поради закупуването на изтребителите. В законопроекта се планува и нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..

На 23 юли президентът Румен Радев наложи несъгласие върху договорката за покупка на осем изтребителя F-16 с претекста, че стратегическите решения, свързани с защитата и националната сигурност, би трябвало да се взимат с необятен консенсус и поддръжка.

На 26 юли 2019 година, в Народното събрание бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя F-16 от Съединени американски щати.

На 13 януари 2020 година стартира образованието на български военни водачи, които ще летят на изтребителя F-16. Те ще преминат тренировки първо на образователния аероплан L-39 ZA. Продължителността на образованието им е три години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР