Правителството на САЩ нареди на голяма част от персонала на

...
Правителството на САЩ нареди на голяма част от персонала на
Коментари Харесай

САЩ изтеглят служители от посолството си в Нигер

Правителството на Съединени американски щати подреди на огромна част от личния състав на посолството им в Нигер да напусне страната поради осъществения неотдавна боен прелом, оповестява.

Държавният департамент разгласи в сряда вечерта, че подрежда на държавния личен състав на Съединени американски щати и техните фамилии да изоставен Нигер. Основна група от чиновници ще остане и оборудването няма да бъде затворено. Но посолството е „ спряло рутинните услуги и е в положение да дава единствено незабавна помощ на жители на Съединени американски щати в Нигер “. Такива заповеди нормално се ползват най-вече за американски жители и не беше ясно дали ще се ползват за жители на други страни, наети от посолството.

Решението е взето „ от огромна нерешителност “, сподели в известието представителят на Държавния департамент Матю Милър. Той означи, че „ вариантите за търговски полети са лимитирани “.

Решението да се изтеглят американски дипломати от западноафриканската страна, за което POLITICO първи заяви, че се приготвя, е мъчно политически за президента Джо Байдън.

Нигер, който едвам неотдавна мина към народна власт, е основен сътрудник на Съединени американски щати в борбата против тероризма и американската войска има наличие в страната. Екипът на Байдън се бори дали даже публично да разгласи събитията за прелом, тъй като това би могло да заплаши военната помощ на Съединени американски щати за Нигер, предоставяйки опция на Русия да усили въздействието си в Африка.

Дипломатическото евакуиране на Съединени американски щати може да подкопае многократните изказвания на администрацията на Байдън за поддръжка за понастоящем сваления президент на Нигер Мохамед Базум и неговите съдружници. Но оставянето на дипломати в евентуална заплаха може да навреди на Байдън в страната.

Европейските военни, в това число френските въоръжени сили, към този момент са почнали да изтеглят непознати жители от страната. Едно от събитията, което подтикна екстракциите, беше разузнаването, показващо, че ръководещата хунта може да вземе чужденци за заложници и да ги употребява като живи щитове при положение на военна интервенция, сподели някогашен чиновник на Съединени американски щати, осведомен с полемиките.

Американски посланик сподели по-рано в сряда, че 20 чиновници на Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати са били евакуирани тази седмица. Говорителят на USAID Джесика Дженингс отхвърли организацията да е евакуирала личен състав. Не е ясно дали реализатори на USAID или други хора, свързани с организацията, са напуснали.

Посолството също пусна формуляр за контакт за частни американски жители, които може да се нуждаят от помощ при овакантяване на Нигер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР