Правителството на САЩ е разпоредило на повече от половината от

...
Правителството на САЩ е разпоредило на повече от половината от
Коментари Харесай

САЩ изтеглят над половината си дипломати в Куба

Правителството на Съединени американски щати е разпоредило на повече от половината от дипломатическия си личен състав в Куба да напусне острова поради офанзиви против дипломати и ще насочи предизвестие към американските туристи да не посещават Куба.

Това заяви през днешния ден " Асошиейтед прес ", като цитира неназовани публични източници във Вашингтон.

Очаква се новото предизвестие за пътуващите до Куба ще бъде оповестено по-късно през днешния ден. В него ще се показва, че против американското посолство в Куба и против хотели са били подхванати " характерни офанзиви ", довели до здравословни проблеми.

Засега няма данни за потърпевши туристи от Съединени американски щати. Туризмът е сериозно значим детайл от кубинската стопанска система и отбелязва напредък през последните години, откакто Вашингтон отстрани някои ограничавания върху контактите с Хавана.

Според източниците на " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция, Съединени американски щати още не са наредили на кубински дипломати да изоставен Вашингтон, само че такава мярка се обмисляла. Освен съкращаването на личния състав на посолството в Хавана с към 60 на 100, консулската работа ще престане за неопределен срок да издава американски визи. Кубинците ще могат да кандидатства за американски визи в консулските служби на Съединени американски щати в други страни.

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от разнообразни здравословни проблеми със мистериозен генезис - загуба на слуха, признаци на мозъчно разтърсване, гадене, главоболие, звук в ушите.

Инцидентите са престанали, само че са се възобновили към края на август, като към проблемите са се добавили загуба на централизация или забравяне на елементарни думи.

При първичното следствие се появиха съмнения за някакви " звукови офанзиви ", само че картината се оказа по-неясна. ФБР и други организации обследваха жилищата и хотелите, където са ставали случаите, само че не откриха никакви специфични устройства. Не бе открито и научно пояснение на случилото се. Някои дипломати описаха, че са чували разнообразни мощни шумове или са усещали трептения, до момента в който други нищо не чували и усещали, а признаците се появявали при тях след това. В някои случаи потърпевшите чували мощните шумове единствено в обособени пространства или на избрани места в пространствата.

Администрацията на Доналд Тръмп не е отправяла обвинявания към държавното управление на Куба като причинител на офанзивите. Източниците на АП настояват, че администрацията е търсела най-хубавия метод да сведе до най-малко риска за американците в Хавана, като в същото време не утежнява ненужно двустранните връзки.

В речта си пред сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации кубинският външен министър Бруно Родригес сподели, че неговата страна няма визия какво е навредило на здравето на американските дипломати на острова. Той прикани Тръмп да не политизира въпроса и заявява, че неговото държавно управление в никакъв случай не би разрешило на друга страна, враждебна на Съединени американски щати, да атакува американци на кубинска територия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР