Правителството на САЩ е наложило първата в историята си глоба

...
Правителството на САЩ е наложило първата в историята си глоба
Коментари Харесай

САЩ наложиха първата глоба за космически боклук на компанията „Dish Network“

Правителството на Съединени американски щати е наложило първата в историята си санкция на компания за това, че е оставила галактически отпадък в орбита към Земята, заяви „ BBC ”. Федералната комисия по връзките (ФКК) e глобилa „ Dish Network “ със 150 000 щатски $ за това, че не е преместила остарял спътник на задоволително разстояние от други, които се употребяват.

Компанията от своя страна призна отговорността си за своя спътник EchoStar-7 и се съгласи с „ проект за привеждане в сходство “ с ФКК. Космическият отпадък се състои от елементи от техника , които са в орбита към Земята , само че към този момент не се употребяват и основават риск от конфликт . Официално именуван галактически отпадък, той включва неща като остарели спътници и елементи от галактически кораби.

От Комисията оповестиха, че спътникът на „ Dish Network “ съставлява евентуален риск за други спътници , които обикалят към Земята на настоящата си надморска височина. Спътникът EchoStar-7, изстрелян за първи път през 2002 година, е бил в геостационарна орбита, която стартира на 22 000 благи (36 000 км) над повърхността на Земята. Компанията трябваше да отдалечи спътника на 186 благи от Земята, само че в края на „ живота “ му през 2022 година го реалокира единствено на 76 благи, откакто загуби гориво.

Глобата от 150 000 $ съставлява дребна част от общите доходи на „ Dish Network “, които през 2022 година са възлизали на 16,7 милиарда $.

„ Колкото повече обекти имаме в орбита, толкоз по-голям е рискът от конфликти, причиняващи високоскоростни парчета. Това може да продължи и евентуално да удари други спътници, причинявайки още повече парчета и евентуално да провокира каскадна реакция, “, предизвести доктор Меган Арго , старши учител по астрофизика в Университета на Централен Ланкашир.

Смята се, че от първия сателит през 1957 година до момента в космоса са изстреляни над 10 000 спътника, като повече от половината от тях към този момент не се употребяват.

По данни на НАСА има над 25 000 части галактически боклуци с дължина над 10 см . Ръководителят на НАСА Бил Нелсън съобщи пред “BBC ” през юли, че галактическият отпадък е „ огромен проблем “ , което значи, че Международната галактическа станция би трябвало да бъде преместена от пътя на летящите парчета.

„ Дори късче багра, което се движи в неверна посока с орбитална скорост от 17 500 благи в час, може да удари астронавт, който излиза в открития космос. Това може да бъде съдбовно, “, сподели още Нелсън .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР