Правителството на Русия, което е един от значителните притежатели на

...
Правителството на Русия, което е един от значителните притежатели на
Коментари Харесай

Русия продава дълга на САЩ с рекордно темпо. Ето защо

Правителството на Русия, което е един от забележителните притежатели на американски дълг, ритмично разпродава държавни скъпи бумаги на Съединени американски щати.

Руските вложения в американски облигации спадат с 84% сред март и май, намалявайки до едвам 14.9 милиарда $ от 96.1 милиарда $ единствено в границите на 2 месеца, съгласно отчет на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Финансови блогъри одобряват новините като евентуално застрашителни, само че някои анализатори подозират, че транзакциите са по-тясно свързани с стопанската система на Русия, наранена от наказания, както и разпределението на портфейлите, написа CNBC.

Руската благосъстоятелност върху американския дълг е засенчена от Китай и Япония, които интензивно ръководят своите валути и имат американски облигации за повече от 1 трилион $.

Всъщност голямото количество американски дълг, което държи Китай, е считано от някои наблюдаващи за " нуклеарен вид " в китайско-американската комерсиална война. Според тях Вашингтон ще стане уязвим, в случай че Пекин стартира да продава, защото това ще увеличи доходността от скъпите бумаги.

Действията на Русия на пазара на държавни облигации идват на фона на възходящ яд, поради съмненията за интервенция на Москва в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, което докара до наказания за нейната стопанска система.

Разпродажбата на американски дълг през май съответства с повишението на доходността на 10-годишните американски държавни бонове, която се движи назад на цената на $ и за малко доближи най-високото си равнище от 2011 година насам.

Въпреки че доходността отстъпи от равнищата над 3%, придвижването й влие върху други финансови принадлежности, като ипотеки и авто заеми, които постоянно се базират на % на тази рентабилност. Тя последователно се стабилизира, като се търгува на равнища от 2.958%.

Разпродажба поради глобите?

Специалисти по облигациите като Кевин Гидис от компанията за финансови услуги Raymond James показват, че през май пазарът е наводен с американски облигации с дълготраен небосвод.

Но по-голямата част от остатъка най-вероятно се дължи на исторически огромните аукциони на Министерството на финансите на Съединени американски щати, с които компенсира данъчните облекчения и плануваните разноски на Вашингтон, а не на разпродажбите на Москва.

" Макар тази разпродажба от страна на руснаците да е любопитна, размерът, който държат, дружно със този, която са продали, са в действителност незначителни за мултитрилионния пазар на държавни скъпи бумаги ", съобщи Гидис, който управлява финансовите пазари с закрепен приход в Raymond James.

" Ако трябваше да залагам, бих се обзаложил, че това се дължи частично на глобите и частично на поправяне на портфейла и малко общо с същинския пазарен ход ", означи специалистът.

" Ако това беше Китай или Япония, тогава историята щеше да е напълно друга, тъй че заглушеното пазарно придвижване или неналичието на такова съвсем споделя историята на придвижването ", изясни той.

Основните задгранични притежатели на американски дълг съставляват 6.21 трлн. $ от сегашния американски дълг, като общият размер на държавния дълг на Съединени американски щати е 21.3 трлн. $ към 26 юли.

Вашингтон наложи наказания на съветски предприемачи, компании и държавни чиновници през април - пряк удар на сътрудниците на съветския президент Владимир Путин в ход, целящ да накаже Москва за редица нарушавания, в това число хипотетична интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година

Този ход замразява американските активи на съветските олигарси, а също и санкционира неамерикански жители и компании, които вършат бизнес със глобените субекти в същата степен, както и американците. Това е изключително мощно оръжие на глобите, засегнали някои от най-влиятелните руснаци като Олег Дерипаска и Сюлейман Керимов. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР