Правителството на президента на САЩ Джо Байдън одобри внушителната продажба

...
Правителството на президента на САЩ Джо Байдън одобри внушителната продажба
Коментари Харесай

САЩ продава оръжие за 2,5 милиарда долара на Египет

Правителството на президента на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди внушителната продажба на оръжие за 2,5 милиарда $ на Египет макар продължаващи опасения за положението на човешките права там, съобщи Асошиейтед прес.

Одобрената продажба включва 12 транспортни самолета " Супер Херкулес Си-130 " дружно с съпътстващото съоръжение на обща стойност 2,2 милиарда $ и радарни системи за близо 355 милиона $.

" Предложената продажба ще бъде от изгода за външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати, защото посредством нея ще бъде нараснала сигурността на значима съюзническа страна, която не е членка на НАТО, само че която продължава да бъде значим стратегически сътрудник в Близкия изток ", се споделя в решението на Държавния департамент.

Ведомството добавя, че счита, че гарантирането на ползите на националната сигурност на Съединени американски щати, в това число посредством слагането на въпроса за човешките права, ще бъде от огромна изгода за укрепването на двустранните връзки с Египет и за по-добрата отбрана на цялостните национални ползи на Щатите.

Малко преди да бъде оповестена продажбата, група от шестима демократи от Камарата на представителите, в това число ръководителят на комисията й по външна политика, конгресменът от Ню Йорк Грегъри Мийкс, прикани държавното управление да упорства Египет да извърши критериите за военни прехвърляния. Към тях се причисли и сенаторът демократ от Кънектикът Крис Мърфи. Те направиха това в писмо до държавния секретар Антъни Блинкън.

Повод за изпращането му стана различен боен въпрос в връзките с Египет - отпущането на военна помощ за Кайро. Тази помощ е в доста по-малък размер спрямо утвърдената продажба на оръжие. Предоставянето на помощта беше отсрочено предходната година поради очакване към египетските управляващи да изпълнят избрани условия в региона на човешките права.

Държавният департамент на Съединени американски щати разясни, че утвърдената продажба няма нищо общо със спряната военна помощ, която е в размер на 130 милиона $. Отпускането й беше замразено през септември, а по-нататъшната й орис и досега остава неразбираема.

Размерът й обаче е незабележим спрямо новоодобрената продажба на оръжие и евентуално ще докара до нови рецензии от страна на конгресмените, които желаят държавното управление да извърши обещанието си да обвърже военните прехвърляния за чужбина с отговарянето на най-малко минимални стандарти за съблюдаване на правата на индивида, отбелязва Асошиейтед прес.

През септември Блинкън разгласи, че държавното управление на Съединени американски щати ще даде на Египет военна помощ на стойност 300 млн. $, само че добави, че то ще блокира даването на 130 млн. от нея, до момента в който Кайро " не реши избрани въпроси, свързани с човешките права ".

Засега не е ясно дали оповестеното позволение за продажба на оръжие е знак от Блинкън, че счита тези въпроси за решени от Египет по приемлив метод.

През последните години египетското държавно управление предприе огромни репресии против инакомислието и хвърли в пандиза хиляди хора, главно ислямисти, само че и всемирски деятели, които участваха в протеста по време на Арабската пролет през 2011 година, свалил от власт дългогодишния автократ Хосни Мубарак.

През април 2017 година в Египет беше въведено изключително състояние поради кървави бомбени атентати против църкви и набези против коптските християни, при които починаха над 100 души, а десетки бяха ранени. То планува опция за арести без правосъдна заповед, правосъдно гонене на обвинени по съкратена процедура и основаване на изключителни съдилища.

Извънредното състояние беше продължавано няколко пъти. През октомври обаче, когато изтече срокът на последното му продължение, президентът Абдел Фатах ас Сиси разгласи, че държавното управление повече няма да го възобновява.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР