Правителството на Португалия има план как да се справи с

...
Правителството на Португалия има план как да се справи с
Коментари Харесай

Една европейска страна има план за охлаждане на жилищната криза, но жителите са против мярката

Правителството на Португалия има проект по какъв начин да се оправи с жилищната рецесия. Властта желае притежателите на празни жилища в цялата страна да си намерят дълготрайни наематели. По този метод би трябвало да се усили предлагането на жилища на горещия пазар на недвижими парцели, който е недосегаем за доста локални поданици. Това не се хареса на жителите, а някои подлагаха на критика, че това е нарушаване на конституцията, написа Bloomberg.

Тези решения са част от пакет от ограничения, утвърден предходната седмица на съвещание на кабинета. Планът се назовава " Повече жилища " и включва също ограничавания за увеличение на наемите, ускорение на издаването на нови разрешителни за градеж, възбрана за нови краткосрочни наеми в градовете. Ще се постави и завършек на известната стратегия за златни визи.

Според притежателите на жилища и вложителите задължаването на хората да отдават парцелите си чартърен опонира на конституционното право на частна благосъстоятелност. Не е ясно по какъв начин ще се извършва тази нова политика.

По думите на Луис Менезес Лейтао, който е президент на Лисабонската асоциация на притежателите на парцели държавното управление би трябвало да остави притежателите на частни жилища и концентрира върху построяването на по-достъпни домове.
 Португалия притегля 55 000 души от целия свят с нов визов режим
Държавата в Югозападна Европа, която притегля 55 000 души от целия свят с визов режим

Правителството на Португалия се пробва да притегля задгранични жители, които да живеят и работят в страната, с цел да запълни пропуските в доста промишлености

Според Португалската асоциация на строителните бизнесмени и вложителите в недвижими парцели " насилствените " наеми са " офанзива " против частната благосъстоятелност.

Министърът на жилищното строителство Марина Гонкалвеш съобщи, че политиката е средство за облекчение на жилищната рецесия и цените на парцелите и наемите, които са на рекордно високи равнища, изключително в Лисабон. Изчисления на отрасловото министерство сочат, че към 730 000 парцели в Португалия са празни.

През 2021 година 78% от хората в Португалия са живели в лично жилище, до момента в който останалите са живели в жилища чартърен, съгласно последните данни на Евростат. Средната заплата в Португалия е измежду най-ниските в Западна Европа.

Предложенията на държавното управление ще бъдат на публично разискване до 16 март, когато кабинетът ще гласоподава окончателното им утвърждение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР