Правителството на Полша обяви, че ще продаде голяма част от

...
Правителството на Полша обяви, че ще продаде голяма част от
Коментари Харесай

Полша купува злоти, Унгария ще качва лихвите

Правителството на Полша разгласи, че ще продаде огромна част от вложенията си в задгранична валута на пазара, с цел да поддържа злотата, понесла тежки удари поради паниките на вложителите от икономическите провали от съветската инвазия в Украйна. 

Официалното известие на полското министерство на финансите на 2 март се появява ден откакто централната банка на страната интервенира, с цел да откъсне злотата от най-ниското й ниво към еврото от 2009-а. Валутните запаси на Полша са били в размер на 5.9 млрд.евро в края на януари, сочи формалната статистика на финансовото ведомство. 

Злотата компенсира част от загубите си след публикуването на държавното решение. Тя се е обезценила с 4.1% от началото на войната в Украйна.  

По оценка на икономисти, полското финансово ведомство и централната банка на страната са провели положителни и координирани дейности. По-голямата част от задграничните валутни резерви на финансовото министерство на Полша са получени от Европейския съюз като част от дотациите на общността за най-бедните й региони. 

Полската централна банка осведоми на 1 март, че е продавала задгранични валути, с цел да поддържа злотата, без да разкрива размера на интервенцията, която е първият публично разгласен опит за поддръжка на националната валута от 2013-а. Преди пазарната интервенция злотата падна до малко над 4.80 за едно евро. А в утринната търговия на 3 март тя се разменяше против 4.78 евро.

Централните банкери твърдят, че разполагат с " съответни количества задгранични валутни запаси, както и с подобаващ набор от принадлежности, с цел да се опълчват на негативните трендове на финансовите и валутните пазари ". Официалните аварийни активи на Варшава са били в размер на 161 милиарда щ. $ в края на януари, съгласно последните публични данни на централната банка. 

Оскъдният дял от артикули, които Полша продава на Русия и Украйна като част от комерсиалния си продан, ще ограничи негативните последици от комплицираната геополитическа обстановка. 

Военните дейности отслабиха и унгарския форинт, който е изгубил над 5% от цената си към еврото от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари и на 1 март падна до съвсем 381.88 за едно евро в Будапеща. Впоследствие унгарската валута компенсира загубите след вербална намеса на Унгарската централна банка. Заместник ръководителят на институцията Барнабас Вираг съобщи в изявление за " Инфорадио ", че банкерите ще употребяват всички принадлежности, с цел да подсигуряват финансовата непоклатимост и че паричните стратези ще продължат да стягат паричната политика по " предсказуем " и " еластичен " метод. Вираг добави, че нарастването на лихвите е " най-важният инструмент " и " първа линия на отбрана " на националната валута.  

В утринната търговия на 3 март едно евро се разменяше против 378.49 форинта.

Икономисти показват, че съмненията на форинта са доста огромни и се постанова незабавна промяна на паричната политика. Слабостта на унгарската валута помрачава и инфлационната вероятност на страната и може да удължи цикъла за стягане на паричната тактика. Потребителските цени в Унгария са скочили със 7.9% годишно през януари - най-високият растеж за последните съвсем 15 години - и нарастването може да доближи до 8.5% през февруари, по оценка на централните банкери на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР