Икономиката на Обединеното кралство все още не може да се справи с последствията от Brexit

...
Правителството на Обединеното кралство забави проверките за здраве и безопасност
Коментари Харесай

Правителството на Обединеното кралство забави проверките за здраве и безопасност на вноса на храни от Европейския съюз за пети път в рамките на три години поради опасения, че допълнителният контрол ще повиши цените на храните и ще наруши жизненоважните доставки.

Последното протакане показва, че Великобритания все още се бори да се справи с болезнените последици от напускането на Европейския съюз, което натрупа разходи за бизнеса в Обединеното кралство и натежа върху търговията, инвестициите и в крайна сметка икономическия растеж.

Brexit вече допринесе за особено високата инфлация във Великобритания, като въведе търкания в най-важните търговски отношения на страната и удари стойността на паунда, което направи вноса по-скъп. Скорошно проучване на London School of Economics установи, че Брекзит е отговорен за около една трета от инфлацията на цените на храните в Обединеното кралство от 2019 г. насам, добавяйки близо £7 милиарда ($8,8 милиарда) към британските сметки за хранителни стоки.

Правителството на Обединеното кралство се стреми да избягва да правивсичко, което влошава нещата. Съобщението от вторник също подчертава дълготрайните опасения, че граничните проверки на вноса на храни от ЕС - който доставя 28% от храните, консумирани във Великобритания - могат да спрат доставките.

 Клиент поставя платежната си карта на машина на пазар в Оксфорд, Обединеното кралство, в сряда, 19 юли 2023 г. Нивото на инфлация във Великобритания се охлади повече от очакваното до най-ниското ниво от повече от година, знак, че покачващите се лихвени проценти може започват да ограничават най-лошата спирала на заплатите и цените в Групата на седемте държави. Клиент поставя платежната си карта на машина на пазар в Оксфорд, Обединеното кралство, в сряда, 19 юли 2023 г. Нивото на инфлация във Великобритания се охлади повече от очакваното до най-ниското ниво от повече от година, знак, че покачващите се лихвени проценти може започват да ограничават най-лошата спирала на заплатите и цените в Групата на седемте държави. Крис Ратклиф/Блумбърг/Гети изображения

Правителството заяви във вторник, че удължаването на крайните срокове ще „даде на заинтересованите страни допълнително време да се подготвят за новите проверки“.

Съгласно преработения график здравното сертифициране за „храни с висок риск“ и „среден риск“ животински и растителни продукти, което преди това трябваше да бъде въведено в края на октомври, ще бъде върнато обратно към Януари 2024 г. Физическите инспекции бяха отложени за края на април, като окончателните проверки на вноса в ЕС — декларации за безопасност и сигурност — бяха отложени за октомври 2024 г.

Някои индустриални групи в Обединеното кралство приветстваха последните забавяния на граничните проверки, които според тях ще доведат до допълнителни разходи и напрежение във веригите за доставки.

„Тези проверки за Брекзит ще стимулират инфлацията на цените на храните, когато бъдат въведени, и затова колкото по-дълго се задържат, толкова по-добре“, каза Шейн Бренън, главен изпълнителен директор на Федерацията на студената верига.

Асоциацията, представляваща предприятия, които доставят нетрайни продукти, които се нуждаят от охладено съхранение, се тревожи, че някои по-малки доставчици от ЕС може просто да спрат да изнасят продуктите си за Обединеното кралство в лицето на нова и скъпа бюрокрация.

Но индустриалните групи също призоваха правителството да осигури сигурност за бизнеса, който многократно се е подготвял за проверки само за да види отлагане на крайните срокове.

Въпреки че забавянето беше „правилното решение“, Бренан каза, че това е „още един удар“ върху доверието в правителството и „това объркване на върха“ ще направи още по-трудно да се гарантира, че бизнесите в ЕС са готови да спазват новите правила.

Андрю Опи, директор по храните и устойчивостта в Британския консорциум за търговия на дребно, търговска асоциация, добави: „Трябва да гарантираме, че износителите от ЕС, които вече станаха свидетели на множество отлагания на проверките [в Обединеното кралство], ще се подготвят старателно за проверките през януари и април в вяра, че контролът ще бъде приложен.“

Страхове от доставките

Производителите на храни в Обединеното кралство са подложени на пълен граничен контрол върху продуктите, насочени към ЕС, от януари 2021 г., когато Великобритания излезе от огромния вътрешен пазар и митническия съюз на ЕС. От своя страна проверките на храните от ЕС, идващи в Обединеното кралство, трябваше да влязат в сила по същото време, но първо бяха отложени в средата на пандемията.

Икономиката на Обединеното кралство остава в крехко състояние, след като Covid-19 беше бързо последван от двойните злини на високата инфлация и нарастващите лихвени проценти.

 Англия, Лондон, Уестминстър, Уайтхол, сградата на Министерството на финансите на HM на ъгъла на Парламентарния площад и Парламентарната улица. (Снимка от: Steve Vidler/Prisma от Dukas/Universal Images Group чрез Getty Images) Англия, Лондон, Уестминстър, Уайтхол, сградата на Министерството на финансите на HM на ъгъла на Парламентарния площад и Парламентарната улица. (Снимка от: Steve Vidler/Prisma от Dukas/Universal Images Group чрез Getty Images) Steve Vidler/Prisma от Dukas/Universal Images Group чрез Getty Images

Нивото на инфлация в Обединеното кралство е най-високото в Г-7, като потребителските цени са се повишили с 6,8% през юли в сравнение с преди година. Премиерът Риши Сунак обеща да намали наполовина инфлацията тази година до около 5%.

В изявлението си от вторник правителството заяви, че последният график за граничен контрол взема предвид „малкото потенциално въздействие върху инфлацията“ и „твърдия ангажимент на правителството да намали процента“.

Според неговите оценки се очаква новите проверки да добавят по-малко от 0,2 процентни пункта към темпа на инфлация на храните за три години.

Освен инфлацията, прекъсванията в доставките на храни остават проблем в Обединеното кралство, което внася малко под половината от цялата храна, която консумира.

По-рано тази година големите супермаркети в Обединеното кралство трябваше да ограничат някои плодове и зеленчуци, след като лошото време в ключови региони на отглеждане доведе до срив на вноса.

Говорител на Федерацията по храните и напитките, която представлява производителите на храни в Обединеното кралство, каза, че последните забавяния на граничните проверки са „жалко, но необходимо, за да се гарантира, че е налице подходящата инфраструктура, така че доставките на храни и напитки от ЕС да не бъдат прекратени. нарушено.“

В анализ, публикуван по-рано този месец, FDF установи, че търговията с храни и напитки между Обединеното кралство и ЕС е спаднала значително през първото тримесечие на 2021 г. и са били необходими близо две години, за да се възстанови.

— Олеся Дмитракова допринесе за репортажа.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР