Правителството на Никарагуа освободи дузина католически свещеници, задържани по различни

...
Правителството на Никарагуа освободи дузина католически свещеници, задържани по различни
Коментари Харесай

Никарагуа освобождава 12 католически свещеници и ги изпраща в Рим

Правителството на Никарагуа освободи дузина католически свещеници, арестувани по разнообразни обвинявания, и ги изпрати в Рим след договаряния с Ватикана.

В изказване на държавното управление, оповестено късно в сряда, се споделя, че 12-те са били откарани със аероплан до Рим следобяд след „ плодотворни диалози “ с католически водачи в Никарагуа, както и с неназовани лица във Ватикана.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Панелът по правата на Организация на обединените нации предизвестява, че Никарагуа е „ лишена " от сериозни гласове Никарагуа конфискува католическия университет, упрекнат, че е „ център на тероризма “ Съединени американски щати глоби Никарагуа съдии, които отстраниха дисидентско поданство Затворена и заточена, никарагуанска активистка възвръща живота си в Съединени американски щати завършек на списъка

В изказването се споделя, че договорката демонстрира „ непрекъснатата воля и ангажимент за намиране на решения “.

Президентът Даниел Ортега, левичар, който е на власт от 2006 година, се пробва да смаже опозицията от 2018 година, когато съкращенията на обществените осигуровки провокираха всеобщи антиправителствени митинги.

Ортега твърди, че църквата е подкрепила митингите, които той счита за опит за прелом, и тази година ускори репресиите против католическото духовенство и обвързваните с църквата институции.

Той и преди е упреквал църковни водачи, че се стремят да смъкват неговото държавно управление, до момента в който правосъдните управляващи арестуваха свещеници и упрекнаха някои в осъществяване на държавна измяна, наред с други закононарушения.

Никарагуанските духовници също оповестяват за държавно наблюдаване на служби и набези.

През февруари свещеник Роландо Алварес, който подлага на критика репресиите от 2018 година и в последна сметка беше задържан по време на църковна акция преди зазоряване през 2022 година за хипотетично „ образуване на групи с принуждение “, беше наказан на 26 години затвор по обвинявания в държавна измяна.

Присъдата му пристигна малко откакто 222 политически пандизчии бяха изпратени в Съединените щати в договорка, подписана с посредничеството на държавното управление на Съединени американски щати.

Алварес беше отказал да се качи на този полет. По-късно държавното управление на Никарагуа лиши тези пандизчии от тяхното поданство.

Името му не беше измежду 12-те свещеници, изпратени със аероплан до Рим в сряда.

Ортега, който влизаше и излизаше от власт от 1979 година, когато оказа помощ за свалянето на диктатурата на семейство Сомоса, беше упрекнат в разрушаването на нежната народна власт в Никарагуа.

Миналия месец назначената от Организация на обединените нации група от специалисти по правата на индивида в Никарагуа съобщи, че обстановката с правата на индивида се е влошила през предходните шест месеца, цитирайки ерозията на академичната независимост и затварянето на университети.

През август държавното управление конфискува благосъстоятелност и активи, принадлежащи на управлявания от йезуити Централноамерикански университет (UCA), една от най-големите институции за висше обучение в страната.

Ръководители на университета споделиха, че тяхната институция е била упрекната, че действа като „ център на тероризма “.

Панелът на Организация на обединените нации сподели, че това е една от 27-те частни институции, чиито юридически статут е анулиран през последните години.

Около 43 % от популацията на Никарагуа са католици, като броят им понижава на фона на възходящия интерес към евангелските църкви, съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати в последния си отчет за религиозната независимост в Никарагуа.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР