Правителството на Нигарагуа и опозицията обявиха днес, че са постигнали

...
Правителството на Нигарагуа и опозицията обявиха днес, че са постигнали
Коментари Харесай

Край на политическата криза в Никарагуа

Правителството на Нигарагуа и опозицията оповестиха през днешния ден, че са постигнали съглашение по пътна карта за договаряния, целящи излизане от тежката политическа рецесия, разтърсваща страната от близо година, заяви Агенция Франс Прес.

"Пътната карта е утвърдена ", разгласи апостолическият нунций (посланикът на Ватикана) Валдемар Станислав Сомертаг, който ще играе роля на очевидец и интернационален компаньон, съгласно съглашението, реализирано след пет дни договаряния. Той прочете взаимна декларация от 16 пункта, утвърдена от държавното управление на Даниел Ортега и опозиционния Граждански съюз за правдивост и народна власт.

Преговорите ще протичат в наличието на представители на католическата и на протестантската черква, които за разлика от напъните за разговор предходната година, няма да бъдат медиатори.

Представителите на държавното управление и на опозицията ще заседават от понеделник до петък и имат за цел да приключат договарянията до 28 март. Тази последна дата може обаче да бъде отсрочена с консенсус сред двете делегации, формирани от по шестима членове.

Кризата в латиноамериканската страна избухна на 18 април с всеобщи митинги против план за промяна на обществената сигурност, които прераснаха в искане за оставката на Ортега и брачната половинка му - вицепрезидентката Росарио Мурильо. При потушаването на митингите бяха убити над 325 души, а над 770 бяха задържани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР