Правителството на Молдова ще обяви извънредно положение в страната, ако

...
Правителството на Молдова ще обяви извънредно положение в страната, ако
Коментари Харесай

Молдова на прага на извънредно положение, ако не получи отсрочка от „Газпром“

Правителството на Молдова ще разгласи изключително състояние в страната, в случай че „ Газпром “ не се съгласи да даде пролонгация на „ Молдовагаз “ за заплащания за ползване на газ през януари, разгласи министър председателят Наталия Гаврилита през вчерашния ден.

„ Преговаряме с „ Газпром “ за отсрочване на заплащанията до преразглеждане на цените за газ. В взаимозависимост от отговора обмисляме въвеждането на изключително състояние за целенасочени финансови ограничения, които не могат да бъдат подхванати в нормалния режим “, сподели Гаврилита, представена от ТАСС.

Тя изясни, че кабинетът обмисля опцията за връщане на налога върху добавената стойност на „ Молдовагаз “, което ще разреши да се провиснал най-малко 22 млн. $ за разплащания с „ Газпром “.

По-рано ръководителят на газоразпределителната компания „ Молдовагаз “, Вадим Чебан, сподели, че компанията няма да може независимо да заплаща настоящото ползване на газ през януари и да избегне прекъсването на доставките на газ. Той отдаде компликациите на обстоятелството, че цените не съответстват с нарасналата цена на вносния газ през януари.

Цената на съветския газ за Молдова през януари набъбна от 550 до 647 $ за 1000 куб. метра. Тарифната цена е 430 $. Според Чебан молдовските банки няма да дадат заем на компанията, която има голям исторически дълг към съветския газов холдинг.

През предишния октомври „ Молдовагаз “ и „ Газпром “ удължиха контракта за доставки на газ за пет години. Формулата за цената на газа взема поради съотношението на пазарните цени на газа и петрола. В сходство с новия контракт през ноември цената на газа за Молдова беше 450 $ за 1000 куб. метра.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР