Правителството на Молдова одобри План за индивидуално партньорство с НАТО

...
Правителството на Молдова одобри План за индивидуално партньорство с НАТО
Коментари Харесай

Правителството на Молдова одобри План за индивидуално партньорство с НАТО до 2019 г.

Правителството на Молдова утвърди План за самостоятелно партньорство с НАТО до 2019 година Документът планува ограничения за реформиране и модернизиране на бранша за сигурност, развиване на въоръжените сили, битка с новите закани за сигурността и развиване на публичната дипломация, заяви през днешния ден пресслужбата на кабинета, представена от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" Сътрудничеството с НАТО не значи отвод от неутралитета, само че неутралният статут не значи, че страната би трябвало да се изолира. Налага се да откриваме съдействие, с цел да модернизираме националната войска ", съобщи министър председателят Павел Филип, представен от организацията и от " Молдова новости ".

В проекта се изброяват общи задания за Молдова и алианса, да вземем за пример образуване на политически съвещания по проблемите на сигурността и защитата, повишение на съвместимостта посредством по-нататъшно присъединяване в мироподдържащата задача в Косово, повишение на готовността за изключителни обстановки и ръководство на рецесии.
Регламентира се и отварянето на бюро за взаимозависимост на НАТО в Молдова тази година. Филип подписа съответното съглашение през ноември с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Документът бе утвърден от Народното събрание през декември и влезе в действие, преди да встъпи в служба новият президент Игор Додон, който остро го разкритикува. При посещаване в Брюксел през февруари той насочи молба към зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър да бъде спазван конституционният неутралитет на страната, като изрази опасения, че активизирането на съдействието с алианса ще направи по-сложен казуса с Приднестровието.

Огромното болшинство поданици на Молдова са срещу участие на страната в НАТО, сочат анкети. При все това страната сътрудничи с алианса от 1994 година в границите на самостоятелен проект за партньорство, а в Кишинев работи информативен център на Северноатлантическия съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР