Правителството на Моди на Индия замени името на страната с Бхарат в поканата за вечеря на Г-20

...
Правителството на министър-председателя Нарендра Моди замени името Индия със санскритска
Коментари Харесай

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди замени името Индия със санскритска дума в поканите за вечеря, изпратени до гостите, присъстващи на срещата на върха на Г-20 (Г-20) тази седмица , което предизвика спекулации, че името на страната ще бъде официално променено.

Друпади Мурму е споменат като „президент на Бхарат“ вместо „президент на Индия“ в поканата, изпратена до присъстващите на Г-20 във вторник.

Индия е домакин на годишната среща на върха на Г-20 в Ню Делхи в събота и неделя. Ще присъстват много световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Нацията с повече от 1,4 милиарда души е официално известна с две имена, Индия и Бхарат, но първото е най-често използвано както в страната, така и в международен план. Хиндустан е друга дума за нацията и често се използва в литературата и други форми на популярната култура.

Бхарат е древна санскритска дума, която според много историци датира от ранните индуски текстове. Думата се използва и като вариант на хинди за Индия.

Длъжностни лица от дясната Bharatiya Janata Party (BJP) на Моди подкрепят промяната в номенклатурата. Те твърдят, че името Индия е въведено от британските колониалисти и е „символ на робството“. Британците управляваха Индия около 200 години, докато страната получи независимост през 1947 г.

BJP отдавна се опитва да изтрие имена, свързани с моголското и колониалното минало на Индия. Правителството е обвинено в преследване на националистическа програма, насочена към формиране на етническа индуска държава от конституционно светска Индия.

През 2015 г. известният път Aurangzeb Road в Ню Делхи, кръстен на крал на Могол, беше променен на Dr APJ Abdul Kalam Road след протести на партийните лидери на Моди.

Миналата година правителството също преименува авеню от колониалната епоха в сърцето на Ню Делхи, което се използва за церемониални военни паради.

Правителството на Моди казва, че промените в името са опит да се възвърне индуисткото минало на Индия.

„Още един удар върху манталитета на робството“, каза висшият избран служител на щата Утаракханд, Пушкар Сингх Дхами, на X. Дхами, лидер на BJP, сподели поканата за вечеря на Г-20 в публикацията си.

Опозиционните партии в Индия обаче разкритикуваха хода на правителството.

„Раштрапати Бхаван [Камарата на президента] изпрати покана за вечеря на Г-20 на 9 септември от името на „президент на Бхарат“ вместо обичайното „президент на Индия“, Джайрам Рамеш, лидер на основната опозиция партия, Индийския национален конгрес, написа във вторник на X, известен преди като Twitter.

„Сега член 1 от конституцията може да гласи: „Бхарат, това беше Индия, ще бъде Съюз на държавите“. Но сега дори този „Съюз на държавите“ е атакуван“, добави той.

Законодателят от Конгреса Шаши Тарур каза, че индианците трябва „да продължат да използват и двете думи, вместо да се отказват от претенциите си за име, което мирише на история, име, което е признато по целия свят“.

„Въпреки че няма конституционно възражение срещу наричането на Индия „Бхарат“, което е едно от двете официални имена на страната, надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката изграждани в продължение на векове“, публикува той на X.

Президентът на BJP Джагат Пракаш Нада критикува партията на Конгреса.

„Защо Конгресът има толкова много възражения по всяка тема, свързана с честта и гордостта на страната?“ той публикува на X. „Ясно е, че Конгресът нито уважава страната, нито конституцията, нито конституционните институции.“

Споровете относно „Индия“ срещу „Бхарат“ придобиха почва, откакто опозиционните партии през юли обявиха нов съюз – наречен Индийски национален приобщаващ алианс за развитие или ИНДИЯ – за сваляне на Моди и победа на партията му на националните избори през 2024 г.

Оттогава някои служители в партията на Моди поискаха страната да се нарича Бхарат вместо Индия.

Много индийски медии, позовавайки се на източници, съобщиха във вторник, че правителството може да приеме резолюция в този смисъл по време на специална парламентарна сесия този месец.

Правителството обаче не разкрива дневния ред на заседанието, което ще се проведе на 18-22 септември.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР