Правителството на Малта отстъпи от прекъсване на бременността, когато здравето

...
Правителството на Малта отстъпи от прекъсване на бременността, когато здравето
Коментари Харесай

Малта се отказа от разрешаване на аборт при риск за здравето на майката

Правителството на Малта отстъпи от спиране на бременността, когато здравето на майката е изложено на сериозен риск, като вместо това сподели, че абортите ще бъдат позволени единствено когато животът на майката е в заплаха, съобщи " Ройтерс ".

Малта е единствената страна в Европейския съюз, която не разрешава каквато и да е форма на спиране на бременността, а първичният законопроект провокира стихия от митинги, като обявиха, че определението за това какво съставлява риск за здравето е прекомерно необятно.

Местни медии оповестиха, че президентът на страната Джордж Вела е споделил на държавното управление, че по-скоро ще подаде оставка, в сравнение с да подпише законопроекта, както е в началото вписан.

Информацията не беше отречена и Вела е изразявал обществено безпокойството си, като неведнъж е призовавал за преразглеждане на текста.
Министърът на опазването на здравето Крис Фърн заяви в петък, че законопроектът се променя, тъй че прекратяването да може да се извърши единствено в обстановка, в която животът на майката е в заплаха, откакто всички други вероятни лекувания са изчерпани.

Тази процедура би трябвало да бъде съгласувана с трима лекари и може да се прави единствено в лицензирана клиника.

В момента лекарите са застрашени с до четири години затвор, в случай че извършат аборт, с цел да спасят живота на майката.

Абортът ще остане противозаконен при всички други условия, в това число обезчестяване, блудничество и тежки аномалии на плода.

Реформата беше направена, откакто през юни 2022 година беше отхвърлена за спиране на нежизнеспособна бременност след щедро кървене.

Нейните лекари обявиха, че животът ѝ е заплашен и в последна сметка тя беше трансферирана в Испания, където направи аборт.

Преработеният законопроект се чака да бъде утвърден от Народното събрание през идващите седмици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР