Правителството на Литва заяви в сряда, че е решило да

...
Правителството на Литва заяви в сряда, че е решило да
Коментари Харесай

Литва затваря два гранични пункта с Беларус

Правителството на Литва съобщи в сряда, че е решило да затвори два от шестте гранично-пропускателни пункта на страната с Беларус заради " геополитически условия ", седмици откакто съветските наемници от групата „ Вагнер ” откриха леговище в страната, оповестява.

Правителството не уточни събитията и заканите в претекстовете си за затварянето от петък на двата пропускателни пункта, които не се използваха за товарни коли.

През предходните няколко седмици литовските управляващи разубедиха своите жители да пътуват до Беларус, непосредствен съдружник на Русия, като сложиха знаци по границите с надпис: „ Не рискувайте сигурността си – не пътувайте до Беларус. Може да не съумеете да се върнете “.

Съседна Полша затвори всички гранични контролно-пропускателни пунктове с Беларус тази година след затварянето на публицист от полски генезис и експулсирането на полски дипломати.

Латвия, третата страна от Европейски Съюз, граничеща с Беларус, има два настоящи Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Министърът на защитата на Латвия подреди на армията да помогне за защитата на границата във вторник след близо 100 опита на незаконни имигранти да преминат от Беларус за 24 часа.

Миналата седмица Полша разгласи проектите си да реалокира 10 000 спомагателни бойци на границата с Беларус в поддръжка на съществуващата защита.

През 2021 година Латвия, Полша и Литва бяха изправени пред имиграционна рецесия, когато хиляди хора, най-вече от Близкия изток и Африка, започнаха да минават от Беларус. В последна сметка те прибягнаха да ги отхвърлен, политика, която към момента е в действие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР