Правителството на Куба обяви в понеделник, че цените на горивата

...
Правителството на Куба обяви в понеделник, че цените на горивата
Коментари Харесай

Куба вдига цените на горивата с над 500%

Правителството на Куба разгласи в понеделник, че цените на горивата ще скочат с повече от 500% от 1 февруари, част от поредност от стопански ограничения, ориентирани към понижаване на недостига, предават международните организации.

Цената на литър елементарен бензин ще се увеличи от 25 песо (20 щатски цента) на 132 песо, до момента в който цената на първокласния бензин ще скочи от 30 на 156 песо, сподели министърът на финансите Владимир Регуейро по държавната телевизия.

Властите също по този начин споделиха, че туристите в затруднената островна страна ще заплащат за гориво в задгранична валута.

Правителството на Куба, което субсидира съвсем всички съществени артикули и услуги, разгласи серия от ограничения в края на декември, ориентирани към понижаване на недостига в миг на тежка икономическа рецесия в страната.

Според публични оценки кубинската стопанска система се е свила с 2% през 2023 година, до момента в който инфлацията е достигнала 30%.

В края на предишния месец министърът на стопанската система Алехандро Гил призна, че държавното управление към този момент не може да продава горива на " субсидирани " цени, защото страната не разполага с задгранична валута и към момента е под наказателно ембарго от Съединени американски щати от десетилетия.

" Страната не може да поддържа цената на горивото, което е най-евтиното в света спрямо цените в други страни ", сподели Гил.

Правителството разгласи също 25-процентно нарастване на цените на електрическата енергия за главните консуматори в жилищните региони, както и скокове в цените на природния газ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР