Правителството на Каталония прие закон за провеждането на референдум за

...
Правителството на Каталония прие закон за провеждането на референдум за
Коментари Харесай

Каталония прие закон за референдум за независимост

Правителството на Каталония одобри закон за провеждането на референдум за самостоятелност от Испания.

В сряда вечерта ръководещата коалиция, която има болшинство в каталонския парламент, съумя да прокара текста, макар гневните възражения на опозиционните депутати, които се оплакаха, че нормалните парламентарни процедури са били подценени.

Испанският парламент: Референдум в Каталония е неосъществим

По-богатите райони в Европа желаят да се отделят

Законът бе признат със 72 гласа, откакто 52 депутати от опозицията напуснаха в символ на митинг в края на траялата 11 часа сесия.

Жителите на най-богатата испанска провинция ще гласоподават за самостоятелност от Испания на 1 октомври тази година.

Законът беше подписан през днешния ден от президента на Каталония Карлес Пучдемон, както и от целия му кабинет, с цел да се показва обединяването на самостоятелната област пред заканите на Мадрид да разгласи референдума за антиконституционен.

Премиерът на Испания Мариано Рахой назова закона „ опровержителен на конституцията и на здравия разум” и даде обещание да сезира Конституционния съд при положение, че той бъде признат.

И сега Каталония е самостоятелна провинция с необятни пълномощия за самоуправление. Местното държавно управление обаче желае цялостна самостоятелност от Мадрид.

Референдумът несъмнено опонира на испанската конституция, която гласи, че Испания е неделима. Но все пак каталонските управляващи са решени да го проведат, като упорстват, че жителите на провинцията имат правото сами да изберат дали да бъдат ръководени от Мадрид или от Барселона.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР