Правителството на Испания изисква „прозрачно и спешно“ разследване на целувката на Рубиалес

...
Правителството на Испания в сряда поиска прозрачност и спешни действия
Коментари Харесай

Правителството на Испания в сряда поиска прозрачност и спешни действия от футболната федерация на страната срещу нейния шеф Луис Рубиалес заради целувката му в устните на играч от Световното първенство за жени .

Шефът на испанската футболна федерация (RFEF) беше силно критикуван за това, че целуна устните на играча на Испания Джени Ермосо след триумфа на отбора й във финала срещу Англия в Сидни в неделя.

46-годишният Рубиалес първоначално нападна критиците си, преди в крайна сметка да се извини, но критиките към поведението му не стихват.

Във вторник RFEF свика спешна среща за петък и активира вътрешно разследване на инцидента на фона на нарастващ натиск за предприемане на действия срещу Rubiales.

Виктор Франкос, министър на спорта на Испания и президент на спортния съвет на страната (CSD), каза, че съветът ще предприеме действия, ако RFEF не го направи – те могат да отнесат случая до испанския Административен съд за спорта.

„Предполагам, че това, което отговорните хора ще направят, е да разговарят с двете замесени страни и да издадат доклад“, каза Франкос пред радиостанция Cadena Ser.

„Лично казах на федерацията, че този доклад трябва да бъде прозрачен и спешен, защото, ако не е, очевидно сме длъжни да предприемем съответните допълнителни мерки.“


Испанският премиер Педро Санчес каза във вторник, че извинението на Рубиалес за целувката е недостатъчно.

„Правителството каза това, което каза – това е неприемлив акт, [се случват] още стъпки и ние ще използваме нашите инструменти, за да докажем прозрачност в процеса и съответното решение, ако настъпи моментът“, добави Франкос.

Рубиалес беше подложен на критики по света и у дома в Испания, като някои испански клубове го призоваха да се оттегли.

„Това, което Рубиалес трябва да направи, е да подаде оставка, поведението му е достойно за съжаление“, каза президентът на футболния клуб Хетафе Анхел Торес в сряда.

„Той не може да продължи нито минута повече като президент на федерацията“, добави той.


Американският нападател Меган Рапино, най-известният играч в света при жените, беше по подобен начин язвителен в интервю за изданието The Atlantic във вторник.

„В какъв обърнат свят се намираме? На най-голямата сцена, където трябва да празнувате, Джени трябва да бъде физически нападната от този човек“, каза Рапино.

Тя посочи поведението на Рубиалес на финала като изобразяващо „дълбоко ниво на мизогиния и сексизъм“.

„Той е тормозил и, без съмнение, е нападнал жена“, каза във вторник Йоланда Диас, втори вицепремиер и лидер на политическата партия Sumar, добавяйки, че Рубиалес трябва да подаде оставка.

„[Спортният съвет] трябва да действа така, че мачизмът да не остане ненаказан“, добави Диас в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, във вторник, добавяйки, че Сумар е докладвал за Рубиалес на органа.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР