Правителството на Испания одобри проектозакон, даващ право на дамите да

...
Правителството на Испания одобри проектозакон, даващ право на дамите да
Коментари Харесай

Платен отпуск при силни менструални болки в Испания

Правителството на Испания утвърди проектозакон, даващ право на дамите да употребяват отпуск по болест при мощни менструални болки, оповестиха ДПА и „ Асошиейтед прес “.

Приемането на законодателството би направило Испания първата страна в Европа с сходен закон. Жените в Испания ще имат право да си останат вкъщи, до момента в който траят тези болки. Прогнозните разноски за държавната система за обществено обезпечаване възлизат на 23,8 милиона евро на година, като не се планува работодателите да покриват част от сумата.

„ Правим закон, който ще подсигурява, че дамите могат да живеят по-добре “, сподели министърът на равенството Ирене Монтеро след съвещание на кабинета, като добави, че ще е „ нужна консултация с доктор, с цел да получите отпуск по болест “.

Правителствени чиновници, представени от АП, обявиха, че лек дискомфорт няма да дава отговор на условията за отпуск заради менструални болки. Предложеният закон е ориентиран към по-сериозни признаци като диария, тресчица и мощно главоболие, показаха те.

Законопроектът няма да бъде подготвен за внасяне в Народното събрание, до момента в който не приключат разискванията по него. Конституционните специалисти настояват, че законът няма да влезе в действие преди края на годината.

Той би трябвало да бъде въведен като част от пакет от оферти, включващи и нови разпореждания за абортите, позволяващи на всички дами над 16-годишна възраст в католическата страна да могат да прекъсват бременност без единодушието на родителите си.

Някои депутати от Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес, която управлява държавното управление на малцинството, обаче изразиха запаси по отношение на законопроекта.

Министърът на стопанската система Надя Калвиньо предизвести, че регламентът може да сложи дамите в неизгодно състояние, когато се конкурират за работни места с мъжете. Испанското държавното управление в никакъв случай няма да утвърди ограничения, които биха могли да „ стигматизират дамите “, добави тя.

Подобни разпореждания съществуват в Тайван, където дамите могат да отсъстват от работа три дни в годината заради болки при менструация, само че за посочения период получават единствено половината от заплащането си.

В Южна Корея пък работодателите би трябвало да дават на служителките си един почивен ден на месец, в случай че те предявят искане за това, само че законът не прецизира кой заплаща разноските или дали възнагражденията за този ден би трябвало да се изплащат, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР