Правителството на Ирак сформира комитет, който да подготви закриването на

...
Правителството на Ирак сформира комитет, който да подготви закриването на
Коментари Харесай

Ирак обяви, че ще закрие антитерористичната мисия на САЩ след убийството на лидер на милицията

Правителството на Ирак образува комитет, който да приготви закриването на задачата на ръководената от Съединени американски щати интернационална коалиция в страната. Това разгласи кабинетът на премиера Мохамед Шия ал-Судани, оповестява " Ройтерс ", цитира Българска телеграфна агенция и Нюз.бг.

Изявлението на Судани пристигна ден, след като удар на Съединени американски щати умъртви водач на милиция в Багдад. Атаката провокира яд измежду обвързваните с Иран групировки, които желаеха правителството да приключи наличието на обединението в Ирак.

" Правителството дефинира датата за началото на двустранния комитет за реализиране на договорености за окончателно преустановяване на наличието на интернационалните съдружни сили в Ирак ", показват от кабинета на Судани.

Комитетът ще включва представители на военната коалиция.

Американската войска нанесе удара през вчерашния ден като възмездие срещу скорошните офанзиви против своя личен състав, заяви Пентагонът.

Съединените щати имат 900 бойци в Сирия и 2500 в Ирак на задача, която те настояват, че има за цел да поучава и подкрепя локалните сили, опитващи се да предотвратят възраждането на " Ислямска страна ", която през 2014 година завладя огромни елементи от двете страни, само че в последна сметка бе победена.

Свързани с Иран милиционерски групировки в Ирак и Сирия се опълчват на акцията на Израел в линията Газа и държат Съединени американски щати отчасти виновни за нея.

Судани има стеснен надзор върху някои подкрепяни от Иран фракции, от чиято поддръжка се нуждаеше, с цел да завоюва властта преди година и които в този момент образуват мощен блок в неговата ръководеща коалиция.

" Подчертаваме нашата твърда позиция за преустановяване на съществуването на интернационалната коалиция, откакто оправданията за нейното битие са завършили ", съобщи Судани.

Вчера  " Ислямска страна " пое отговорност за двете детонации в Иран, които убиха близо 100 души и раниха десетки по време на гала в памет на висшия пълководец Касем Солеймани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР