Правителството на Хърватия реши до десет дни да достави на

...
Правителството на Хърватия реши до десет дни да достави на
Коментари Харесай

Хърватия праща 14 хеликоптера съветски модел на Украйна

Правителството на Хърватия реши до 10 дни да достави на Украйна общо 14 хеликоптера Ми-8 руско произвеждане, т.е. половината от наличните летателни апарати на хърватските Военновъздушни сили за тази цел, заяви организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

Според портала Balkan Security Network, базирайки се на медиите в страната, 12 хеликоптера Ми-8 MTV1, както и два хеликоптера Ми-8Т, са отделени от инвентара на хърватската войска за потребностите на въоръжените сили на Украйна и сега се приготвят за превозване.

Вестник " Ютарни лист " показва, че няколко летателни апарата към този момент са в пространствата на Авиационния механически център във Велика Горица покрай Загреб, където техниците правят последна подготовка, сменят консумативи, отстраняват предходните хърватски маркировки и привеждат хеликоптерите в положение, уместно за превозване. Очаква се летателните апарати да бъдат подготвени за превозване до десетина дни, показва изданието.

Половината от хеликоптерите ще бъдат превозени до база в Полша, а другата половина ще бъдат разглобени и трансферирани по суша. Оттам всичките 14 хеликоптера ще бъдат препратени към Украйна. Това са  хеликоптери от по-старо произвеждане, които са били на финален главен ремонт през 2015 година След това подаяние Хърватия ще продължи интензивно да употребява 10 транспортни съветски хеликоптера от по-ново произвеждане Ми-171Ш и четири американски UH-60 Black Hawk.

Сигурно е, че Хърватия е изпратила военна помощ на Украйна в минимум четири обстановки, само че не се прецизира какво е изпратено. Държавният секретар в министерството на външните работи Зденко Лучич сподели в края на предходната седмица, че през годината на войната Хърватия е дарила на Украйна филантропична помощ на стойност към шест милиона евро и че дружно с военната помощ, тази цифра надвишава 160 милиона евро.

" Анализирайки пристигналите фотоси от бойното поле, може да се заключи, че Киев е получил от Загреб огромни количества муниции за автоматизирано оръжие диаметър 7,62 милиметра, минохвъргачни мини диаметър 60 милиметра и гранати. Почти несъмнено е, че украинците също са получили известно количество автоматизирани пушки М-70  " Застава " от Хърватия, а също по този начин беше доказано, че са изпратени и руски оръдия М-46, диаметър 130 милиметра, които към този момент са били употребявани в бойни дейности “, написа порталът Balkan Security Network.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР