Правителството на Гибралтар предупреди, че може да отнеме правата и

...
Правителството на Гибралтар предупреди, че може да отнеме правата и
Коментари Харесай

Гибралтар заплаши Испания с ответни мерки, ако бъде изключен от сделката за Брекзит

Правителството на Гибралтар предизвести, че може да отнеме правата и отбраните, с които се употребяват работещите в границите на неговите граници испанци и други жители на Европейски Съюз, в случай че Мадрид употребява правото си на несъгласие, с цел да изключи английската територия от съглашението за Брекзит сред Европейския съюз и Обединеното кралство, съобщи „ Гардиън “

Според насоките на Европейски Съюз за водене на договаряния, публукивани през април 2017г., Гибралтар ще бъде изключен от бъдещите търговски съглашения с Англия след Брекзит, в случай че преди този момент Обединеното Кралство не се контракти с Испания за статуса на територията, което на практика дава на Мадрид право на несъгласие.

Заместник-главният министър на Гибралтар Джоузеф Гарсия съобщи, че клаузата за испанско несъгласие е противозаконна и че нейното потребление ще бъде оспорено в съда.

„ Допитахме се до най-опитните юристи във Англия, които ни споделиха, че клаузата е противозаконна. Нашата позицията е, че в случай че Испания употребява правото си на несъгласие, ние ще го спорен в съда, каквото и да значи това за Брекзит. “, сподели Гарсия.

Гарсия съобщи, че в случай че Гибралтар бъде изключен от съглашението за Брекзит, неговото държавно управление ще бъде насила да преразгледа правата на жителите на Европейски Съюз, които живеят и работят там, а също по този начин и на 13 000 служащи, които всекидневно пресичат границата от Испания.

„ Нашето мнение е, че към този момент не сме длъжни да предоставяме права на европейските жители, които са предписани в съглашението за овакантяване и временен интервал, тъй като то няма да се отнася до нас “, сподели Гарсия.

„ Що се отнася до служащите, желая да подчертая, че това не е нещо, което желаем. Това обаче е един от разновидностите. Има 2000 европейски жители, които живеят в Гибралтар, без да броим останалите служащите. Някои от тях явно работят тук. Около 800 от тях са испанци, които са избрали Гибралтар за свои дом. “, добави той.

Гарсия съобщи, че Гибралтар не е желал договарянията да бъдат за „ несъгласие, изключване, закани и анулиране на права на жители, само че че опасността за несъгласие от Испания е внесла „ детайл на неустановеност “ в договарянията.

Цели 96% от жителите на Гибралтар, които са английски жители от 1713 година, поддържаха оставането на Обединеното Кралство в Европейски Съюз на референдума на 23 юни 2016 година,
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР