Правителството на ГЕРБ-СДС, Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС

...
Правителството на ГЕРБ-СДС, Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС
Коментари Харесай

Нинова: Правителството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС убива българската енергетика

Правителството на ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ и Движение за права и свободи убива българската енергетика поредно, изрично и неотстъпчиво. Това съставлява риск за националната сигурност, съобщи Корнелия Нинова, ръководител на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ по време на разискванията на вота на съмнение към държавното управление за бранш „ Енергетика “.

В уводните си думи Нинова означи, че положението на енергийния бранш визира всяко едно семейство.  

По отношение на нуклеарната сила Нинова уточни, че това държавно управление продължи политиката на Борисов, която по думите ѝ е била систематизирана в едно изречение - „ Белене е мочур “, и то в миг, когато Европейска комисия е определила нуклеарната сила за зелена сила.  

Европа счита, че нуклеарната сила е зелена – българското държавно управление счита, че би трябвало да я зачеркне, означи Нинова и напомни, че Франция е оповестила упорит нуклеарен проект за откриване в идващите години на 14 нови нуклеарни централи. 

По думите ѝ тази политика е почнала още от държавното управление на ГЕРБ и е получила своята кулминационна точка през вчерашния ден с решението на Министерският съвет, че изважда „ Белене “ от обектите на национално стратегическо значение и закрива плана, установи водачът на левицата. 

Нинова сложи въпрос към министъра на енергетиката – по каква процедура е била избрана компанията, която да оцени двата реактора, които по думите ѝ страната ни подарява на Украйна. По каква методика тази компания е оценила двата реактора, какъв брой е цената и дали няма да се окаже, че ги продавате за жълти стотинки, сподели Нинова. Тя попита още за какво отчетът по този въпрос е засекретен. Нинова разяснява, че в последно време корупцията е секретна. 

 

По отношение на дерогацията за съветския нефт, Нинова сподели, че даже Европа е схванала, че няма да се оправим и ни даде пролонгация до края на 2024 година за прилагане на съветски нефт. Въпреки това вие тръгнахте към анулация на тази дерогация, уточни тя и означи, че оттук насетне рафинерията би трябвало да понижава размера на употребения съветски нефт.

Тя попита финансовия министър Асен Василев, който не участва в пленарна зала, дали някой пресмята по какъв начин ще се отрази това на българската енергийна система. Само за 48 часа от войната в Израел скъпите на петрола скочиха с пет %. " Някой пресметна ли по какъв начин ще стига този неруски нефт до рафинерията, какъв брой ще коства, какъв брой ще се оскъпи до масата на хората ", добави Нинова. Тя установи, че това е втори риск от взето неверно решение от страна на държавното управление. 

Относно въглищните централи Нинова уточни, че Германия е размразила закритите си въглищни централи за тази зима, тъй като е решила, че не могат да се оправят. Вие вървите към закриване на българските въглищните централи, уточни Нинова и настоя, че всички тези розови думи би трябвало да бъдат потвърдени с цифри. Нинова разяснява, че някои специалисти настояват, че ще ни се наложи да внасяме по 2 300 мегавата на час. 

Някой пресмята ли ги тези неща, залага ли ги в бюджета, който ни чака, попита Нинова и съобщи, че държавното управление е риск за националната сигурност. 

Относно човешкия фактор, Нинова посочи, че е реалност, че хиляди работни места ще бъдат закрити. Факт е, че не знаете какво вършиме - първо предложихте държавно дружество за рекултивация на мините, по-късно се отказахте от него, разяснява водачът на Българска социалистическа партия. 

" Работни места ли? 700 млн. лева на една компания за фотоволтаици, която ще открие 20 работни места. Това ли ви е грижата за хората ",  добави Нинова и означи, че в действителност ръководещите по тази причина са се скарали  – чии компании от кой лист да участват повече в Плана за възобновяване и резистентност, с цел да откраднат парите.  

Нинова установи, че сътрудниците в държавното управление ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи ги няма в залата и са оставали ПП-ДБ да се " пържат в собствен  сос ". " Какво приказва това - приказва за операциите на основния провинен, че енергетиката е в това положение. Той се споделя Бойко Борисов и политическата му партия ГЕРБ, която в последните 12 години водеше енергетиката към този съдбовен излаз. Той през днешния ден няма да пристигна, няма и да се изкаже, само че на следващия ден ще натисне копчето и ще избави държавното управление ", добави Нинова. Тя се обърна към сътрудниците си от ПП-ДБ с думите: " Не ви разбираме, за какво се поставяте в тази обстановка? "

По думите ѝ за Борисов е ясно, постоянно е постъпвал по този начин - " прегърна ви, унищожава ви, основният провинен се скрива и няма да понесе отговорността ". Нинова бе безапелационна, че взаимно трите-  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, съставляват риск за националната сигурност. " Вие сте заплахата за националната сигурност. Единственият път за избавление на България от този риск е оставка на кабинета ", съобщи Нинова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР