Правителството на Гърция следи отблизо мигрантските потоци в Еврос и

...
Правителството на Гърция следи отблизо мигрантските потоци в Еврос и
Коментари Харесай

Гърция повиши опасността от мигрантски натиск на границата в Еврос

Правителството на Гърция следи от близко мигрантските потоци в Еврос и обстановката през последните няколко дни. Въпреки че мигрантските придвижвания в северния район на Гърция нямат нищо общо с вълните през 2020 година, Атина е в нараснала подготвеност.

Проведена е среща сред служебния министър председател Йоанис Сармас, отрасловите министри и началника на кабинета, с цел да се оцени рискът от обстановката в страната преди изборите, оповестява " Вима ".

Събитието, което подтикна ръководещите в страната към оценка на риска, беше избавителната задача на 91 мигранти, заседнали в островче в река Еврос.

Гръцките сили избавиха 91 мигранти, измежду които 32 мъже, 25 дами и 34 деца, на 4 юни. Мигрантите бяха отведени в близкия център за краткотрайно настаняване.

Опасността от нараснало придвижване наоколо до границата е увеличена, защото повече мигранти може да се опитат да преминат заради по-доброто време и по-ниското равнище на водата в реката.

По време на оценката на обстановката и представянето, направено в резиденцията на премиера от министрите на външните работи, на отбраната на жителите, имиграцията и убежището и началника на кабинета Константинос Флорос, на премиера бяха показани данни, основани на информацията, с която разполагат силите за сигурност и въоръжените сили.

Данните не демонстрират бързо повишаване на миграцията или някакво ориентиране от Анкара и се дължат най-много на активността на трафикантски групи, постоянно подпомагани от локалните управляващи в Гърция или турската военна полиция.

Очаква се през днешния ден служебния министър за отбрана на жителите и почетен шеф на Генералния щаб Хараламбос Лалусис да посети Източна Македония, Тракия, както и полицейското ръководство в Еврос и бариерата през границата, с цел да оцени обстановката и да насочи силите там.

Той ще организира и телефонен диалог с турския си сътрудник, оповестяват източници от министерството.

Атемис желае каналите да останат отворени за по-добро ръководство на случаите наоколо до гръцко-турската граница и в морето, изключително преди втория тур на изборите.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР