Правителството на Гърция обвини Турция, че насърчава миграцията на сомалийци

...
Правителството на Гърция обвини Турция, че насърчава миграцията на сомалийци
Коментари Харесай

Атина обвинява Турция в подпомагане на миграцията на сомалийци в Гърция

Правителството на Гърция упрекна Турция, че предизвиква миграцията на сомалийци посредством акции за поддръжка и предложения за визи и по-късно разрешава на мигрантите да не престават към Гърция, осведоми " Франс прес ".

Атина от дълго време упреква Анкара в потреблението на миграцията като оръжие, с цел да оказва напън върху Европейския съюз.

Турция отвърна, че Европейски Съюз не предоставял задоволителна поддръжка, с цел да може тя да подслонява към 4 млн. мигранти, мнозина от които желаят да отидат в Европа.

През февруари и март имаше дни на конфликти сред мигранти и полиция на гръцко-турската граница след вълна от мигранти, за която гръцкото държавно управление твърди, че е проведена от Турция.

" В Сомалия, разбираме, че турските управляващи, министерството на образованието и други министерства, предизвикват имиграцията в Турция ", означи гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи по време на конференция.

Цитирайки хипотетични показания на сомалийски мигранти, Митарачи сподели, че претендентите са " улеснени " от турския офис за връзка в Могадишу за приемане на визи въз основа на документи и документи, предоставени от финансирани от Турция институции в Сомалия.

Те включват болница и университет в Могадишу, сподели министърът.

" Разбираме, че до 300 души са отлетели до Турция по този метод, " сподели Митарачи.

" Тези хора всъщност идват легално в Турция с експлицитната цел на противозаконния трафик в Европа. "

" Когато сомалийците дойдат в Истанбул, те се трансферират с микробуси в избрани региони на града, където остават, до момента в който може да бъде уредено преместването им на западното турско крайбрежие, " сподели той.

" Очевидно е, че тези хора не са изложени на риск в Турция и затова би трябвало да им бъде предоставено леговище, в случай че е уместно.

" Притеснително е, че Турция улеснява идването на тези мигранти, като непринудено дава визи за пътешестване, " сподели Митарачи.

Той добави, че сомалийските търсещи леговище също настояват, че употребяват " субсидирани билети и визи, платени от неправителствени организации ".

Нямаше непосреден коментар от Анкара във връзка с изказванията.

Източник от гръцкото министерство на миграцията съобщи, че са получени съответни показания от оживели от Сомалия мигранти, потънали на 2 декември, при които са починали две дами.

Атина упрекна турската брегова защита, че не е оказала подпомагане на лодката, която съгласно нея е подала сигнал за злополучие в турски води.

Турция упрекна Гърция, че взе участие в противозаконни отблъсквания.

Във вторник бреговата защита на Анкара съобщи, че е избавила най-малко 69 лица, търсещи леговище, чиито лодки се твърди, че са били изтласкани от гръцката брегова защита в турски води.

Митараки във вторник съобщи, че Атина е " доста горда " от напъните на гръцката брегова защита за избавяне на живота.

" Вярваме, че не са се случили отблъсквания, това е резултатът от нашето следствие ", сподели той и добави, че сходна инспекция на европейската гранична организация Frontex също не е разкрила " доказателства за нарушение на правила досега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР